Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Malá hloupá holka!“ Poslancův výrok o premiérce přerušil jednání parlamentu

Autor: Darina Jíchová - 
16. května 2018
16:56

Jeden ze členů novozélandské opozice během jednání parlamentu nazval premiérku Jacindu Ardernovou „malou hloupou holkou“. Předseda sněmovny Trevor Mallard okamžitě přerušil zasedání a požadoval, aby se poslanec omluvil. Politik z Novozélandské národní strany ale odmítl. Novináři už týden pátrají po tom, kdo urážející poznámku pronesl, napsal deník The Guardian.

Sedmatřicetiletá Ardernová v současnosti se svým partnerem, televizním moderátorem Clarkem Gayfordem, očekává prvního potomka. V práci plánuje zůstat až do porodu, doma s dítětem prý bude jen po dobu šestinedělí a pak se vrátí do úřadu. Na „mateřskou“ nastoupí její partner.

„Kde to žijeme? Tohle byla sexistická urážka. Ten, kdo to řekl, by se měl omluvit,“ rozčiloval se během jednání vlády Mallard. Poslanec, který poznámku pronesl, však již týden zbaběle mlčí. Mallard uvedl, že přišla z míst, kde sedí opoziční národní strana. Její lídr Simon Bridges ujistil Mallarda i tisk, že on to nebyl, a přiznal, že výrok přišel zpoza něho.

Novozélandší novináři přišli se seznamem 10 poslanců, kteří mohli premiérku urazit. Všichni muži se vehementně brání větou: „Já to nebyl!“. Bridges přislíbil, že si projde záznam jednání a najde viníka. „Podívejte se, diskuze v parlamentu jsou vždycky vyhrocené a každý z nás občas v zápalu debaty řekne něco, co by možná neměl,“ řekl Bridges novinářům. Zda prostořekého poslance čeká nějaký trest, ale neuvedl.

„Tohle je nepřijatelné. Prohlašujeme, že žijeme v moderní době, kde jsou si obě pohlaví rovna, že jsme schopni respektovat ženy, které zastávají vůdčí postavení. Národní strana sice vyhrála volby, ale přišla o většinu i o post premiéra. Měli by to konečně skousnout,“ vzkázala ministryně pro ženské záležitosti Julie Anna Genterová.

Postoj premiérky není znám, Ardernová se k incidentu nijak nevyjádřila, na otázky tisku nereagovala ani její tisková kancelář.

Antonin Blaha ( 17. května 2018 09:21 )

 Chapu ze se urazila v 37 uz neni ani mala ani mlada😁

bre-burda ( 16. května 2018 17:52 )

Chce-li být premiérkou a působit v politice, musí něco vydržet. Margaret Thatcherová by mohla vyprávět. A jaká to byla baba-jenerál! S touhle přecitlivělostí to daleko nepřivede.

Zobrazit celou diskusi