Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Českou spojku Kuciaka „skřípli“ a sebrali jí mobil. Hesla chce policie prolomit

Autor: Darina Jíchová - 
16. května 2018
11:15

Slovenští kriminalisté zabavili mobil zakladatelce Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavle Holcové, která byla spolupracovnicí a blízkou přítelkyní zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka (†27). Holcová odmítla sdělit policistům přístupová hesla k telefonu, který obsahuje data spojená s její prací. „Novináři musí chránit svoje zdroje, mám tam i věci, které s Jánem nesouvisí,“ prohlásila. Podle prokuratury Holcová vydala telefon dobrovolně, novinářka prohlásila, že se tak stalo pod nátlakem.

Holcovou v úterý vyslýchali vyšetřovatelé ze slovenské Národní kriminální agentury. „Byl to osmihodinový vyčerpávající výslech, při kterém mi zabavili i telefon. Tvrdí, že moje elektronická komunikace s Jánem jim může pomoct najít jeho vraha… ale tohle jejich vysvětlení bylo dost nejasné,“ popsala Holcová novinářům z deníku SME.

Holcová se tlaku policie diví

Příkaz o zabavení telefonu vydal úřad speciální prokuratury. Holcová spolupracovala s Kuciakem na jeho posledním článku o působení italské mafie na Slovensku. „Jejich jednání je překvapující, ze zákona novináři mají povinnost chránit zdroje svých informací,“ prohlásila Holcová. Mobil odevzdala, ale odmítla policistům sdělit svá hesla, která chrání uložená data. Policejní experti se budou snažit zabezpečení prolomit.

Holcová uvedla, že telefon je plný citlivých informací, spolupracuje na řadě mezinárodních kauz, ať už se jedná o analýzu Panamských dokumentů o daňových únicích a praní špinavých peněz nebo pašování zbraní přes Slovensko. Policie podle Holcové mohla zvolit schůdnější řešení a vyžádat si od ní konkrétní komunikaci s Kuciakem.

Novinářka: Ochrana zdrojů je klíčová

Evropský soud pro lidská práva v roce 1996 jasně stanovil, že ochrana novinářských zdrojů je klíčová. „Bez ochrany by zdroje nemusely mít zájem se žurnalisty spolupracovat,“ stojí v soudním rozhodnutí. Evropský soud se zatím nezabýval případem, kdyby byla novináři zabavena data v souvislosti s vyšetřováním vraždy, řešil ale obdobné situace.

V roce 2013 lotyšská žurnalistka Ilza Naglová informovala o úniku osobních údajů z tamní finanční správy. Stejnou věcí se zabývala i policie, při domovní prohlídce u Naglové vyšetřovatelé zajistili její pevný disk s daty o případu. Evropský soud po prozkoumání kauzy rozhodl, že policisté porušili práva Naglové a věc mohli vyřešit i bez informací z jejího disku.

Video  Poslední minuty před popravou Kuciaka a jeho snoubenky! Zveřejnili kamerové záběry  - tv Joj
Video se připravuje ...

Vše o vraždě novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi