Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok na královské svatbě může přijít biologickou zbraní i ze vzduchu, varuje expert

Autor: info.cz, Aneta Černá - 
16. května 2018
10:25

Do královské svatby prince Harryho a herečky Meghan Markle zbývají poslední tři dny. A celá událost je bedlivě sledovaná. Do ulic Windsoru by mělo vyrazit na 100 tisíc lidí. Podobné situace ale můžou lákat také výtržníky či útočníky včetně teroristů. Britská policie se proto na svatbu chystá už několik měsíců. Bezpečnostní technika může vyjít až na šest milionů liber (asi 174 milionů korun). „Tato částka se mi v dnešní době nezdá nijak přemrštěná,“ říká k tomu pro INFO.CZ bezpečnostní expert Jiří Dolejš.

Svatba prince Harryho a Meghan Markle

Detaily svatby Princ Harry Meghan Markle

Svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle bude 19. května 2018 v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Pár se zasnoubil v listopadu 2017.

ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY * ONLINE PŘENOS ZE SVATBY

Předmanželská smlouva * Zásnuby * Snubní prsten * Líbánky

Obřad * Seznam hostů Tajemství svatebních šatů

„Atak může přijít ze vzduchu, což je méně pravděpodobné, ze země, přenosnými ručními zbraněmi, sniperem, nebo jinými ničivými prostředky. Útočníci by mohli využít i biologické zbraně. V pohotovosti budou potřebné součásti armády, letectvo, protivzdušná obrana, pozemní síly, policie a v prvé řadě tajné služby, jejichž informace mají klíčový význam,“ komentuje pro INFO.CZ Dolejš. Podle dostupných informací britská policie nasadí do akce nejméně tři tisíce policistů. Předpokládá se, že další tisíce ale budou svatbu hlídat v civilu.

Manévry by měly stát přes 170 milionů korun

Podobné události vyžadují dlouhou přípravu. Dle zpráv médií se bezpečnostní složky začaly na svatbu připravovat ihned, jak bylo známé její konkrétní datum – tedy loni v prosinci. „Při přípravě protokolu návštěv lídrů světových velmocí není zvláštností plánovat bezpečnostní zajištění akce i rok předem. Obvykle to trvá minimálně několik měsíců,“ dodává k tomu Dolejš.

Video  Svatbu Meghan a Harryho bude vysílat živě E!  - E!
Video se připravuje ...

Obřad i oslavy se uskuteční na hradě Windsor, který leží ve stejnojmenném třítisícovém městě. Na svatbu by přitom mělo přijet až 100 tisíc lidí. Ačkoli se to může zdát hodně, jde o citelně menší dav než ten, který v roce 2011 přihlížel sňatku Harryho bratra Williama s Kate Middleton. Na ně se do ulic Londýna tehdy přišel podívat asi milion zvědavců. Nehledě na to ale budou bezpečnostní opatření nejspíš stát podobnou částku, jako tomu bylo před sedmi lety – tedy kolem šesti milionů liber (přibližně 174 milionů korun).

Celý článek čtěte na webu Info.cz

Sledujte v sobotu od 11 hodin živě velké svatební studio na Blesk.cz. Přímý přenos svatby Harryho a Meghan doplní svým komentářem řada hostů včetně experta na královské rodiny a protokol Jindřicha Forejta.

dobromilunka ( 16. května 2018 11:33 )

 Taky by jim moh někdo nalít projímadlo do jídla 😁😁

Zobrazit celou diskusi