Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pilota „vycucával“ podtlak z kabiny, letadlu ve vzduchu odpadlo přední sklo

Autor: Mii - 
15. května 2018
12:00

Děsivý moment, na který do konce života nezapomenou, zažili cestující a personál letadla čínských aerolinek Sichuan Airlines. Stroji zhruba v desetikilometrové výšce bez varování upadla část předního skla a kopilota podtlak napůl „vycucl“ z kabiny. Jen díky pevným bezpečnostním pásům ho ale jeho kolega byl schopný dostat zpět a následně s celým letadlem manuálně přistát, takže se nakonec nikomu nic nestalo.

Hlavní kapitán Liu Chuanjian řekl podrobnosti o mimořádné události deníku Chengdu Economic Daily. Podle něj celá cesta probíhala zcela standardně, když se zničehonic prostorem ozvala ohromná rána. V letadle najednou došlo k náhlému poklesu tlaku a teploty a při bližším pohledu bylo vidět, že pravé přední sklo odletělo pryč.

„Nic tomu nenasvědčovalo. Přední sklo prostě najednou prasklo a udělalo hrozný hluk. A pak už si jen pamatuji, že můj kolega je napůl vysátý oknem ven,“ popisoval situaci Chuanjian. „Všechno v kokpitu létalo ve vzduchu. Zařízení nefungovala správně… neslyšel jsem ani rádio. Letadlo se třáslo tak moc, že jsem nezvládl přečíst měřidla,“ pokračoval.

Okamžitě sáhl po kolegovi a stáhl ho dovnitř. Bylo to možné proto, že byl částečně zajištěn bezpečnostními pásy u sedadla. Nakonec se mu nic nestalo, utrpěl jen vymknutí zápěstí a škrábance. Mírné zranění utrpěl ještě další člen posádky. Žádný pasažér zraněný nebyl.

Cestující: Už nikdy neletím letadlem

Jak k závadě došlo, je nyní předmětem vyšetřování. Letadlo nicméně letělo z čínské obce Chongqing do tibetského hlavního města Lhasa. Nakonec nouzově přistálo v jihovýchodě města Chengdu.

„Posádka nám zrovna servírovala snídani, když se letadlo začalo třást. Nikdo nevěděl, co se děje, a docela jsme panikařili. Pak se spustily dýchací masky… následovalo pár sekund volného pádu a pak se stroj stabilizoval,“ popisoval nejmenovaný cestující čínské státní agentuře China News Service. „Ještě teď jsem z toho nervózní. Už nikdy do letadla nechci. Ale jsem šťastný, že to dopadlo tak dobře,“ dodal.

Prasklá přední skla u letadel nejsou tak vzácnou událostí, jak by se mohlo zdát. Stává se to relativně běžně kvůli nárazům ptáků nebo bleskům. Že by ale celá vypadla, se už tak často nestává.

Video  Muž chtěl letět na černo. „Cestuji s Ježíšem," ohradil se  - tv Joj
Video se připravuje ...

Monikay ( 15. května 2018 14:39 )

hrozila smrt vycucnutím....

Lucio1 ( 15. května 2018 12:30 )

Podobný případ už tady byl, mechanik vyměnil sklo, dal špatné šrouby, okno ulítlo a pilota to vycuclo ven, druhý pilot s letadlem přistál a pilot, který strávil takovou dobu na mrazu těž přežil..

Zobrazit celou diskusi