Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vztekloun Kim se atomovek nikdy nevzdá.“ Zběh promluvil o vůdci KLDR

Autor: Darina Jíchová - 
15. května 2018
12:50

Byl severokorejským diplomatem, před dvěma lety ale utekl s rodinou z KLDR do jihokorejského Soulu. Tche Jong-ho působil i jako zástupce velvyslance ve Velké Británii a teď nabídl vhled do Kimovy psychiky. O svém bývalém vůdci Kim Čong-unovi promluvil v souvislosti s mezikorejským summitem a připravovaným setkáním Kima s prezidentem Donaldem Trumpem. „Je vzteklý a impulzivní, pochybuji, že se vzdá všech svých jaderných zbraní,“ řekl pro deník Telegraph.

Tche nedávno o svých zkušenostech vydal memoáry, ve kterých popisuje život pod Kimovým diktátem. Severokorejského vůdce popsal jako „agresivního vzteklouna“, v několika rozhovorech se nechal slyšet, že podle něj se Kim jaderného programu nikdy nevzdá.

Severokorejský zběh a bývalý diplomat KLDR Tche Jong-ho. Severokorejský zběh a bývalý diplomat KLDR Tche Jong-ho. | reprofoto/twitter

Ve své knize Tche uvedl několik příhod, kdy osobně zažil vůdcovu povahu. „V roce 2015 jsme byli na inspekci na želví farmě. Kim si všiml, že mnoho z nich uhynulo a nechal si předvést manažera farmy. Nejdřív ho vyslýchal a chtěl znát důvod, proč zvířata umírají. Když mu muž nebyl schopen dát uspokojivou odpověď, rozčílil se a nařídil jeho okamžitou popravu. Ta byla provedena přímo na místě,“ píše Tche v memoárech.

Kimovy sliby

V otázce „nového míru“ na Korejském poloostrově je Tche velmi skeptický. „Vím, jak severokorejský režim funguje, jak Kim a jeho poradci přemýšlí, byl jsem jedním z nich,“ dodal, že pochybuje o upřímnosti Kimových slibů.

„Severokorejská definice denuklearizace je značně odlišná od toho, co si představuje Západ. Severokorejská média mluví o pozastavení jaderného programu a Kim rozhodně nebude souhlasit s odevzdáním jaderného materiálu a vědeckých dat,“ vysvětlil Tche.

„Svou vládu zasvětil budování jaderného arzenálu, staví se do pozice všemohoucího boha. Atomové bomby označil za meč a štít severokorejského obranného systému. Toto pronesl těsně před setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, proč by to říkal, kdyby se plánoval svých zbraní vzdát,“ polemizoval Tche.

Satelitní snímky ukazují postupnou likvidaci severokorejského jaderného střediska. Záběry ze 7. května vlevo. Satelitní snímky ukazují postupnou likvidaci severokorejského jaderného střediska. Záběry ze 7. května vlevo. | reprofoto/twitter

Demolice jaderného střediska

Podle odborníků je skepticismus vzhledem k denuklearizaci KLDR na místě, nicméně satelitní snímky ukazují, že Kim zatím drží své slovo a začal s likvidací jaderného testovacího střediska Punggye-ri. K jeho úplnému zničení by mělo dojít do 25. května, tedy ještě před jeho setkáním s Trumpem, které je naplánované na 12. června v Singapuru.

Američané pozorně sledují, co se v KLDR děje, a podle posledních satelitních snímků Severokorejci zbourali několik budov a rozmontovali koleje vedoucí do vojenského areálu. „Máme snímky ze 7. května a 20. dubna, když je porovnáte, je vidět, že došlo k demolici několika budov, u dalších probíhá demontáž,“ uvedl jeden z amerických vědců.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že dojde k naprostému zničení celého areálu, včetně zbourání podzemních tunelů a pozorovacích věží. USA a Jižní Korea na postup KLDR reagovaly velmi kladně, Čína však varovala, že Punggye-ri bylo po testování v dezolátním stavu a dále nepoužitelné. Hrozil kolaps budov a sesuv půdy.

terezkaterka33333 ( 16. května 2018 11:34 )

Tche je hlupák. Snad nechce, aby sme mu verili, že povie niečo dobré na Kima.

sores ( 15. května 2018 13:07 )

Je vědecky dokázáno, že malé a tlusté mužský mají velký komplex nedokonalosti který se projevuje právě vztekáním až cholerikou!! To nevyzrálé, staré dítě je toho zářným příkladem. Odpo.r.ný člověk,brrr!

Zobrazit celou diskusi