Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Izraelci zabili osmiměsíční palestinskou holčičku. V Gaze zemřelo už 58 lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. května 2018
09:05

Při pondělních střetech mezi Palestinci a izraelskými vojáky v Pásmu Gazy přišlo o život 58 Palestinců, včetně šesti nezletilých, kteří zemřeli následkem izraelské střelby. Agentura AFP s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze napsala, že mezi oběťmi je i osmiměsíční holčička, která se nadýchala slzného plynu. Dalších více než 2770 Palestinců bylo zraněno, přičemž každý druhý utrpěl střelné poranění. Přinejmenším 130 lidí je v kritickém stavu.

První pohřby obětí se očekávají už v úterý. Podle zpravodajského webu BBC mohou propuknout další střety. Palestinci si tento týden připomínají nakbu (katastrofu), což je termín, kterým označují události po vzniku Izraele, kdy během první arabsko-izraelské války v roce 1948 z nového státu uprchly nebo byly vyhnány statisíce Palestinců.

Izraelští vojáci zabili 58 Palestinců, včetně osmiměsíční holčičky. První pohřby proběhnou již dnes. Izraelští vojáci zabili 58 Palestinců, včetně osmiměsíční holčičky. První pohřby proběhnou již dnes. | ČTK

Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014. Palestinci v Gaze protestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale které se teď nacházejí v Izraeli. Demonstrace dosud většinou probíhaly v pátek. Ty pondělní byly uspořádány mimo jiné v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě.

Střety demonstrantů a vojáků

Někteří palestinští demonstranti házeli kameny a zapalovali pneumatiky. Podle izraelské armády mezi nimi bylo několik radikálů, kteří se pokusili odpálit výbušninu, ale které zneškodnily izraelské bezpečnostní složky. Izraelští vojáci stříleli na Palestince, kteří se příliš přiblížili k hraničnímu plotu. Izraelská letadla před protesty rozhazovala letáky, které Palestince varovaly, aby k hranici nechodili.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Premiér Benjamin Netanjahu kroky izraelské armády ale brání s tím, že Izrael musí chránit své hranice. Ze zneužívání protestů k vlastním účelům izraelská vláda viní radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 16. května 2018 08:09 )

 Vog.ht Vy budete obrezane telatko ze?Vase argumenty jsou smesne😁

Antonin Blaha ( 16. května 2018 06:41 )

 Nejak postradam humanitarni bombardovani Izraele cleny NATO,odehrava se nemmlich to same co v byvale Jugoslavii a svet mlci?🤐

kradu ( 15. května 2018 12:38 )

kapky a houšt

eiben ( 15. května 2018 12:31 )

myslim, ze Izraelci ji nezabili, ale zenska ktera to decko prinesla kde byl slzny plyn

eiben ( 15. května 2018 12:28 )

a proc brali 8 mesicni decko do valecne zony? Asi skoleni od mala aby umelo za 10let hazet kameny a zapalovat pneumatiky

Zobrazit celou diskusi