Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přes 60 obětí a vytrhané elektrické sloupy. Silná písečná bouře překvapila Indii

Autor: ČTK - 
14. května 2018
06:54

Víc než 60 lidí zahynulo a desítky dalších byly zraněny při písečné bouři, která zasáhla čtyři indické státy. Narušena byla vlaková i letecká doprava.

Sever Indie zasáhla v neděli silná bouře, déšť a krupobití, které si vyžádaly nejméně 40 obětí a několik desítek zraněných. Informovala o tom televize n-tv. Nejhůře postiženy byly státy Uttarpradéš a Rádžasthán, kde před týdnem zemřelo při písečné a dešťové bouři na 140 lidí.

Bouře a vítr o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu zničily v neděli v severoindickém státě Uttarpradéš desítky domů. Vítr vyvracel stromy a lámal sloupy elektrického vedení. V různých částech státu zahynulo nejméně 18 lidí. Nejméně 12 lidí zemřelo ve státě Západní Bengálsko. 

Přes hlavní město Nové Dillí, kde zemřeli dva lidé, se přehnal vítr o rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Kvůli počasí byl na více než dvě hodiny přerušen provoz na mezinárodním letišti a na 70 letům muselo být odkloněno.

Tyto bouře jsou v Indii v tuto dobu neobvyklé. Začátek monzunové sezony se totiž očekává až za šest týdnů. Meteorologové vydali varování, že bouřky a silný vítr lze na severu a severozápadě země očekávat i v dalších dvou dnech.

Podívejte se v galerii, jaké škody bouře napáchala:

Zobrazit celou diskusi