Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Za drahé léky můžou zahraniční regulace, zlobí se Trump. Vysmáli se mu

Autor: mah, ČTK - 
12. května 2018
18:05

Americký prezident Donald Trump chce bojovat proti drahým lékům. Za řadu z nich si podle něj Američané připlatí kvůli tomu, že jejich ceny regulují zahraniční vlády. Z cen léčiv proto chce učinit prioritu obchodních vyjednávání. Jeho teorii se ale vysmáli experti na zdravotnictví. Podle opozice pak jeho úvahy nahrávají především farmaceutickým firmám.

Trump slíbil, že se zasadí o nižší ceny léků, jejichž růst budí obavy běžných Američanů, již během volební kampaně. Jejich výrobce dokonce kvůli vysokým cenám léků na předpis obviňoval z vraždění. Zdravotní péče bude podle prezidenta prioritou Washingtonu před nadcházejícími listopadovými kongresovými volbami.

Na domácí půdě se úřady podle Trumpa zaměří na „zprostředkovatele“ ve farmaceutickém průmyslu, kteří „velmi, velmi zbohatli“. Podle agentury Reuters měl na mysli například pracovníky zdravotních pojišťoven.

Trump rovněž zopakoval svou tezi, že za vysokými cenami léků v USA stojí také zahraniční vlády. Protože je ve svých zemích regulují, nerozumně je podle amerického prezidenta zlevňují. „Enormní náklady na výzkum a vývoj“ pak podle Trumpa subvencují Američané. „To je nepřijatelné,“ řekl.

Podle odborníků je nicméně úvaha, že vyšší ceny v jiných zemích zlevní léky pro Američany, nepravdivá. „Pouze to zvýší zisky farmaceutických firem,“ řekl BBC Paul Ginsburg, který přednáší o zdravotnictví na Univerzitě Jižní Karolíny v USA.

Výrobce léků Trumpův projev potěšil

Samotné výrobce léků prezidentův projev potěšil, jejich akcie po něm vzrostly. „Myslím, že v zasedačkách farmaceutických firem večer bouchá velmi drahé šampaňské,“ řekl agentuře Reuters demokratický kongresman Elijah Cummings.

Trump totiž neoznámil konkrétní opatření, která by je měla přimět ceny snížit. Obavy z možné regulace, tedy myšlenky, kterou se Trump zabýval ještě během volební kampaně, tak opadly. Vysocí úředníci načrtli pouze umírněnější politické návrhy na podporu levnějších léků, například posílení konkurence mezi jednotlivými firmami.

Ve Spojených státech se podle studie listu americké lékové asociace Journal of the American Medical Association v roce 2016 vynaložilo na léky na hlavu 1443 dolarů (zhruba 30 800 korun), v ostatních deseti rozvinutých zemích včetně Británie, Austrálie, Kanady nebo Japonska to bylo jen něco mezi 466 až 939 dolary na hlavu. Také celkové náklady na zdravotnictví jsou v USA téměř dvakrát vyšší než v ostatních vyspělých zemích.

Zobrazit celou diskusi