Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Se spalničkami kromě Česka bojují i v Anglii. Nejhorší je to v Londýně

Autor: nkov, ČTK - 
12. května 2018
16:25

S rostoucím počtem případů spalniček se vedle Rumunska či Itálie potýká také Anglie, která v letošním roce eviduje přes 400 případů, z nichž 164 je hlášeno z Londýna. V této souvislosti anglické a také další britské úřady vyzývají obyvatele, aby si zkontrolovali, zda jsou očkovaní. Četnějšímu výskytu spalniček čelí také Česká republika, kde bylo ke konci dubna přes 100 případů. Pro srovnání, v loňském roce Česko zaznamenalo 146 nakažených a o rok dříve jen sedm.

Za celý loňský rok bylo v Anglii, která má asi 55 milionů obyvatel, registrováno 267 případů. K očkování proti spalničkám se používá vakcína MMR, která obsahuje protilátky i proti zarděnkám a příušnicím.

Úřady v Anglii a dalších částech Británie apelují na občany, aby si ověřili platnost očkování. Za nejohroženější skupinu jsou považováni mladí lidé a dospívající starší 15 let, kteří mohli očkovací termín promeškat.

Onemocnění, které je vysoce infekční, se projevuje horečkou, rýmou, kašlem, slzícíma očima, světloplachostí a v ústech na sliznici tváře se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Při horečce se postupně vysévá až splývavá červená vyrážka nejprve za ušima, na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny a shodně také pak postupně ustupuje.

Zobrazit celou diskusi