Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mrtví ptáci s žaludky plnými plastů: Šokující snímky ukazují, jak si zabíjíme planetu

Autor: jh - 
12. května 2018
14:58

Exotické písečné pláže plné naplaveného odpadu a mezi ním tisíce albatrosů. Mnozí z nich jsou však mrtví, jejich žaludky plné víček od lahví, zapalovačů a kartáčků na zuby. Ostrov Midway, odkud drastické záběry nového dokumentu přichází, je přitom přes tři tisíce kilometrů daleko od nejbližšího kontinentu.

Albatros stěhovavý je mořský pták připomínající racka. Má však největší rozpětí křídel ze všech ptáků: v průměru 3,1 metrů. Toto majestátné zvíře se v minulosti stalo předmětem bájí a legend námořníků a domorodců z ostrova. Dnes však tento druh sužuje strašlivá hrozba: plast.

Albatrosové je loví z moře v domnění, že se jedná o barevné rybky či chobotnice. Polykají je nebo jimi krmí své potomky a ti pak v bolestech umírají na otravu. Americký fotograf Chris Jordan ve svém snímku Albatross ukazuje, jak jsou těla hnijících tvorečků plná plastových předmětů, které denně používá každý z nás.

Jordan navštívil tichomořský ostrov Midway nejprve v roce 2009. Od té doby se mu podařilo získat až 400 hodin filmu, které nyní oficiálně vydá v sestříhaném dokumentu. „Tento materiál se nikdy nerozloží, přesto ho vyhazujeme po jednom použití,“ řekl filmař deníku Guardian.

Ale nejde jen inspirovat jednotlivce k malým změnám. Musíme pochopit, že jednotlivci nic nezmění. Až se 100 milionů lidí rozhodne něco udělat, až pak dojde ke změně.

Za pobřežím Severní Ameriky se hromadí v moři tolik smetí, že vznikl celý ostrov a to pořádně veliký. Údajně má rozlohu, která se rovná třem Franciím. Nejen albatrosové, ale celý mořský život Tichého oceánu tím velmi trpí. Přesto se zdá, že cesta ke změně je daleko a odpadu je stále více.

Video: Hendersonův ostrov by mohl být tropickým rájem, namísto toho ho pokrývají tuny odpadků

dietr ( 12. května 2018 21:51 )

Co na to děti země nebo zelení? Když není koho vydírat, neřeší to.

offline ( 12. května 2018 19:40 )

Tak proto jsou teď všechny ženy pod 40 v Praze těhotné a mají třetí a čtvrté dítě, asi abychom nevymřeli!

Zobrazit celou diskusi