Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Divoké kozy šikanují celé město. „Lezou na auta a rozmnožují se jak o život“

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
13. května 2018
22:45

S neobvyklým problémem se poslední týdny potýká irské město Ennis v hrabství Clare. Do místních ulic se nastěhovala skupina více než 20 divokých koz, které si vůči místním obyvatelů neberou servítky. Přecházejí přes varování silnice, lezou na auta, v noci se snaží dostat do zavřených obchodů. Lidé jsou zoufalí a mluví o „nesmírné frustraci“.

Problémem už se začíná zabývat místní zastupitelstvo, podle kterého se kozy „rozmnožují jako o život“. Přemýšlí tak, že je odchytí a nechá vykastrovat. Jejich přítomnost prý ohrožuje život ve městě. Jak se procházejí po silnicích, vzniká riziko dopravních nehod.

Kozy už navíc zvládly napáchat škody v řádech desetitisíců. Jejích oblíbenou činností je v noci šplhat po zaparkovaných autech a svými rohy se snažit dostat do zavřených obchodů. Dvě kozy dokonce zabil elektrický proud, když omylem zabloudily do elektrické stanice.

Kozy jako bezpečnostní riziko

Místní úřady doteď situaci řešily instalováním cedulí, které před „gangem“ koz varovaly. Ty ale jejich přítomnost nevyřešily, tudíž se hledá dlouhodobé řešení. Vedle kastrace zastupitelé přemýšlí o přemístění stáda, které aktuálně čítá 6 kůzlat a 16 dospělých jedinců.

„Neklid, který tyto kozy ve městě vzbuzují, je absolutně nepřijatelný,“ řekl starosta Tom McManara serveru Independent.ie. Souhlasí nicméně s názorem obyvatel, že kozy by se neměly zabíjet.

Nejpravděpodobnějším řešením tak zřejmě bude kastrace. „Musíme vyřešit příčinu problému. Lidé je nechtějí úplně pryč, ale přáli by si, aby jich bylo méně,“ řekla zastupitelka Mary Howardová.

Zastupitel Pat Daly dodal, že dva motorkáři mu vyprávěli, že do koz již málem nabourali, plus viděli, jak lidem chodí do domů a okusují zahrádky. „To stádo je bezpečnostní problém a musí se co nejdřív vyřešit,“ přitakal zastupitel Johny Flynn.

Město se proto rozhodlo kontaktovat místní zvířecí útulky a organizace na ochranu zvířat, se kterými diskutuje nad nejlepším možným řešením. Cílem je postarat se o terorizující kozy co nejvíce humánním způsobem.

Zobrazit celou diskusi