Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejstarší premiér světa: V 92 letech se vrátil do křesla, v němž seděl už v roce 1981

Autor: ČTK, nkov - 
10. května 2018
18:11

V čele Malajsie stanul nejstarší premiér na světě, 92letý Mahathir Mohamad. Ve středečních parlamentních volbách v zemi totiž překvapivě zvítězila jeho opoziční aliance nad Národní frontou (BN), která zemi vládla po celou dobu od získání nezávislosti na Británii v roce 1957. 

Malajsijskou vládu v minulosti vedl 22 let. Premiérem byl již v letech 1981 až 2003, kdy podle kritiků potlačoval chod nezávislých institucí.

Malajsijská opoziční koalice Mohamada překvapivě jmenovala svým kandidátem na premiéra letos v lednu, protože nejpopulárnější opoziční vůdce Anwar Ibrahim je v současné době ve vězení. K pětiletému trestu odnětí svobody byl odsouzen v roce 2014 za homosexualitu.

Během prvního Mohamadova vládnutí Malajsie zaznamenala ohromný hospodářský vzestup, který povzbudil sebevědomí obyvatel země. Malajsii přetvořil v průmyslovou zemi a zařadil ji mezi „asijské tygry“ s vysokou životní úrovní.

Kritici mu ale vyčítali autokratický styl vlády a potlačování demokracie. K oponentům byl jako premiér nelítostný. V roce 1987 je nechal na základě zákona o vnitřní bezpečnosti hromadně pozatýkat a odvolal soudce, kteří se mu nezdáli dost loajální. Dodatky k ústavě z roku 1993 také omezily moc dědičných sultánů.

Až aféra s bývalým vicepremiérem Anwarem Ibrahimem v letech 1998 až 1999 a asijská finanční krize, která pozastavila malajsijský ekonomický boom, vyburcovaly opozici k pouličním protestům. Mohamad nechal svého bývalého chráněnce po ostrých neshodách soudně stíhat za zneužívání moci a za homosexuální delikty, protože Anwar, tehdy představitel nové generace, obhajoval volný trh a nutnost reforem.

Protizápadní rétorika

Mohamad naopak řešil ekonomickou krizi posílením státní kontroly, regulací pohybu kapitálu a pevným kurzem měny. Malajsii tehdy z krize vyvedl, zajistil si obnovu respektu a popularity.

Mohamada celou kariéru pronásledoval strach z ekonomické rekolonizace Malajsie, je znám ostrou protizápadní rétorikou, odporem ke globalizaci, volnému obchodu a k demokracii. Podle něj tyto věci vedou k destabilizaci chudých a k jejich vykořisťování. Propast mezi bohatými a chudými pak podle něj oživuje terorismus, který Mohamad vždy odsuzoval – stejně jako válku proti terorismu.

Mahathir Mohamad na archivním snímku z  roku 1999 Mahathir Mohamad na archivním snímku z roku 1999 | ČTK

Nechvalně známé jsou také jeho antisemitské výroky. Prohlásil například, že utrpení, kterým si v minulosti Židé prošli v Evropě, je neopravňuje k tomu, aby zabírali arabská území a perzekvovali Araby.

Pozdvižení na mezinárodní scéně způsobil v roce 2003 na summitu Organizace islámské konference v malajsijské Putrajayi, když kritizoval „židovskou dominanci ve světě“ a „neschopnost muslimských zemí odpovědět na ni adekvátním způsobem“. Islámský svět tehdy vyzval k vyzbrojení vědomostmi i zbraněmi a k poražení Židů.

Jak šel čas

Narodil se 20. července 1925 v Alor Setar ve státě Kedah. Původním povoláním lékař provozoval praxi do roku 1964, kdy byl poprvé zvolen poslancem. Členem Sjednocené malajské národní organizace (UMNO) se stal v roce 1946, kdy vznikla, pro kritiku premiéra Tunku Abdul Rahmana byl však v roce 1969 vyloučen.

Vrátil se v roce 1974, kdy začal působit i ve vládě. Po zvolení předsedou obnovené UMNO v roce 1981 nastoupil do úřadu premiéra. Kromě premiérské funkce byl i ministrem školství (1974–1977), obchodu a průmyslu (1978–1981), obrany (1981–1986), vnitra (1986–1999) nebo financí (2001–2003).

Mohamad zůstal politicky aktivní i po svém odchodu z premiérské funkce v roce 2003. V uplynulých letech byl hlasitým kritikem premiéra Najiba Razaka, třebaže ho zpočátku podporoval. Jeho osobní účast na demonstracích podle pozorovatelů notně povzbudila váhavé obyvatele a vedla k masovým účastem. V roce 2016 založil vlastní Malajskou sjednocenou domorodou stranu.

Mohamad je ženatý, s manželkou Siti (91), která je též lékařkou, má sedm dětí.

Zobrazit celou diskusi