Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polský ministr ustál aféru kolem koupě proslulé Dámy s hranostajem

Autor: ČTK, AKu - 
9. května 2018
22:39

Polské menšinové opozici se ve středu nepodařilo odvolat ministra kultury Piotra Glińského, kterému kritikové vytýkali omezování umělecké svobody i plýtvání penězi poplatníků na předloňskou státní koupi sbírky šlechtického rodu Czartoryských, včetně slavného obrazu Leonarda da Vinciho Dáma s hranostajem.

Vláda za kolekci 86 000 uměleckých děl a tisíců dalších předmětů zaplatila 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč podle tehdejšího kurzu). Cílem bylo podle Glińského zajistit, aby vzácná díla byla zachována i dalším generacím Poláků, když vlastnictví sbírky nebylo právně jisté.

Opozice argumentovala, že sbírku už dávno spravuje polský stát, a tak nebylo zapotřebí ji znovu kupovat a peníze poslat do ciziny na soukromé konto Adama Karola Czartoryského, bratrance bývalého španělského krále Juana Carlose.

Rod Czartoryských se prý dávno pokoušel prodat sbírku, odkázanou jedním předkem v 19. století do veřejného užívání v Krakově, a to za mnohem menší peníze, ale nabídku žádný z předchůdců nynějšího ministra neakceptoval.

Glińského podpořila parlamentní většina, a tak hlasování ustál v poměru 237 ku 188 hlasům.

Dáma s hranostajem vznikla okolo roku 1490. Je jedním ze čtyř dochovaných ženských portrétů, jejichž autorem je Leonardo da Vinci. Jde o jedno z nejcennějších děl, které se nachází v polských sbírkách.

 

Zobrazit celou diskusi