Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Umučený student Otto (†22) si prošel v KLDR peklem. Teď Kim pustil další tři Američany

Autor: ČTK, ula - 
9. května 2018
15:00

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který ve středu přicestoval do Severní Koreje, se ve stejný den vydal zpět - i se třemi Američany, kteří byli v KLDR zadržováni. Napsal to na twitteru americký prezident Donald Trump. Podle všeho jsou propuštění Američané zdrávi. 

Zadržovanými Američany jsou misionář Kim Dong-chul a Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli na pchjongjangské technické univerzitě (PUST).

Dvaašedesátiletý misionář byl v březnu 2016 odsouzen v KLDR k deseti letům nucených prací za rozvracení komunistického režimu a špionáž. Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, si odpykával 15letý trest "za protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu". Zadržen byl v březnu 2017. Stejným obviněním čelil i 55letý Kim Hak-song, který také pracoval pro Pchjongjangskou univerzitu věd a technologií, financovanou Západem. Zadržen byl loni v květnu.

Poslední propuštěný Američan po návratu zemřel

Během Trumpova funkčního období KLDR propustila jen jednoho Američana. Dvaadvacetiletý student Otto Warmbier se však loni v létě vrátil do USA po 17 měsících v kómatu a o několik dní později zemřel.

Pompeo se vydal do Severní Koreje na předem neohlášenou návštěvu i proto, aby jednal o posledních podrobnostech plánovaného summitu Trumpa s Kimem. Podle agentury Reuters přicestoval do severokorejské metropole Pchjongjangu z Japonska. Šlo o jeho druhou návštěvu Severní Koreje během necelých šesti týdnů.



Monikay ( 9. května 2018 13:00 )

Tohoto kluka mi bylo hrozně líto.

Zobrazit celou diskusi