Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turistický ráj ničí sopka: Láva válcuje na Havaji domy, lidé v panice prchají

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. května 2018
09:40

Na 26 vzrostl počet domů, které na americkém ostrově Havaj zničila aktivita sopky Kilauea. Její erupce dosahují do výšky více než 60 metrů a mají pokračovat. S odvoláním na místní úřady a vědce o tom dnes informovala agentura AP. Před dvěma dny byly zničeny jen dva objekty.

„Věděli jsme, že se něco podobného může stát, ale nevěřili jsme, že se láva dostane až sem,“ řekla Jordan Sonnerová, majitelka jednoho ze zničených domů. Na ostrově zasahuje americký Červený kříž, který pro evakuované lidi připravil provizorní přístřešky. „Když došlo k první erupci, okamžitě jsem sbalila všechno potřebné, náš dům stojí jen kousek od sopky,“ dodal Sonnerová.

Nebezpečí přetrvává

Láva se v okolí hlavní pukliny rozprostírá na 36 000 metrech čtverečních. Rozsah škod může ještě růst, varovaly úřady. „V systému je více magmatu… erupce bude pokračovat,“ upozornila zástupkyně americké geologické služby USGS. Ostrovem už také otřásala zemětřesení, to poslední dosahovalo síly 6,9 stupně Richterovy škály, a evakuováno bylo kolem 1700 lidí.

Erupce sopky i další zemětřesení budou podle vědců pokračovat, v ovzduší navíc naměřili vysokou koncentraci oxidu siřičitého, který se tam dostal při výbuchu vulkánu. Kilauea je řazena k nejaktivnějším sopkám na světě a je jednou z pěti na ostrově Havaj. Erupce z ní jsou pozorovány trvale po dobu 35 let.

agfor ( 7. května 2018 14:52 )

Co tam dělají ekoteroristi ? Už nasadili sopce filtry na odsíření a odpopílkování, nebo nechají znečišťovat ovzduší nějakou hloupou sopkou ?

Zobrazit celou diskusi