Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zběhům z KLDR rozbili plán. Kimova země si přesto stěžuje: „Provokace USA ohrožují mír“

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. května 2018
20:57

Severní Korea si nepřeje, aby USA před chystanou vrcholnou schůzkou představitelů obou zemí používaly nátlak a vojenské hrozby. Oznámil to dnes zdroj ze severokorejského ministerstva zahraničí, jehož citovala severokorejská agentura KCNA. USA podle tohoto zdroje KLDR provokují, když hrozí, že nezruší sankce proti Severní Koreji, dokud se země nevzdá jaderných zbraní.

Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una se připravuje a měl by se konat za několik týdnů. Kim se 27. dubna sešel s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a dohodli se na denuklearizaci Korejského poloostrova. 

KDLR v minulých týdnech zmírnila své výpady proti USA. Nové varování z úst pracovníka ministerstva zahraničí podle serveru BBC naznačuje, že rozhovory mezi KLDR a USA nebudou snadné.

Zástupce severokorejského ministerstva zahraničí sdělil, že Washington „veřejnost uvádí v omyl“, když tvrdí, že slib denuklearizace je výsledkem sankcí a dalších nátlakových prostředků. USA podle tohoto zdroje atmosféru navíc zhoršují rozmísťováním vojenských zařízení na Korejském poloostrově.

KLDR: USA rády provokují

„USA (Severní Koreu) záměrně provokují v době, kdy situace na Korejském poloostrově směřuje k míru a usmíření díky historickému summitu mezi Jihem a Severem,“ uvádí severokorejský zdroj. Hodnotí to jako „nebezpečný pokus zmařit těžce získanou příznivou atmosféru pro dialog a vrátit stav znovu na počátek“. Zdroj také nedoporučuje, aby si USA „mírové úmysly (KLDR) vyložily jako slabost a pokračovaly v tlaku a vojenských hrozbách“.

Trump řekl, že chce sankce a další opatření proti KLDR zatím zachovat. Domnívá se také, že jeho rozhodné stanovisko pomohlo pokročit v usmíření obou Korejí. Podle Trumpa už je rozhodnuto, kde a kdy se s Kimem sejde, avšak přesné údaje zatím zveřejněny nebyly.

Soul brání nové přátelství s KLDR

Oproti Washingtonu Soul pevně stojí za nově navázeným vztahem mezi oběma Korejemi. O tom svědčí i to, že pár dní po mezikorejském summitu obdržel Lee Min-bok, zběh z KLDR, který už přes 15 let posílá do Severní Korey protivládní letáčky přivázené na baloncích, telefonát z jihokorejského ministerstva pro sjednocení. Úřad ho požádal, aby svoji kampaň ukončil a už další balonky s letáčky neposílal.

Jihokorejská vláda totiž nechce, aby jeho jednání negativně ovlivnilo nově navázané přátelství mezi dvěma státy. Lee ale neuposlechl jejich žádosti a na sobotu on a další zběhové svolali shromáždění, kde chtěli distribuovat svoje materiály. Akce skončila střetem zběhů a lidí, kteří přišli vyjádřit svůj protest proti vypouštění balonků s letáčky namířenými proti severokorejské vládě. Na místě musela zasahovat policie.

Jihokorejská policie zasáhla proti severokorejským zběhům, kteří do KLDR posílají letáčky kritizující Kimův režim. Jihokorejská policie zasáhla proti severokorejským zběhům, kteří do KLDR posílají letáčky kritizující Kimův režim. | ČTK

Střet Jihokorejců a severokorejských zběhů

„Můj útěk do Jižní Korey mi otevřel oči. Předtím jsem věřil, že Kim Ir-sen je středem vesmíru, že je bůh, který nám zajistí blahobyt. Všechno to byly lži, nechci, aby další generace žily v takovém klamu,“ vysvětlil své jednání Lee. Od roku 2003 posílá přes hranice na baloncích přivázené letáky s protivládním obsahem namířeným nejdříve proti Kim Čong-ilovi a nyní proti Kim Čong-unovi.

Jeho kampaň je ale teď jihokorejské vládě trnem v oku a snaží se jí zabránit. Lee potvrdil, že mu nabídli alternativní řešení, ale on na něj nepřistoupil. Proti jeho jednání jsou ale i mnozí Jihokorejci. „Žijeme v pohraničním městu Pchadžu, severokorejští vojáci pohrozili, že balonky začnou střílet. Tak můžou ohrozit i životy našich dětí. Lee na to ale vůbec nebere ohledy,“ uvedl Kim Hjung-do.

Letáčková válka

V sobotu Leeova skupinka připravila 150 tisíc balonků s letáčky. Vyšlo proti nim 150 obyvatel Pchadžu, aby zabránili jejich vypuštění. „Vztahy mezi oběma státy se nás tady úzce dotýkají, nevím, proč to nemůže pochopit. Jen naši situaci zhoršuje,“ uvedl jeden z místních občanů. Na místo nakonec dorazila policie a vypuštění balónků zabránila.

Posílání balonků s propagačními materiály je tradiční strategií obou korejských států, jihokorejská vláda nicméně celý program vysílání zpráv proti severokorejskému režimu ukončila v roce 2010.

 

 

JanZrokican ( 6. května 2018 22:03 )

Americkým válečným štváčům se nehodí, aby se obě Koreje dohodli sami mezi sebou a nepotřebovali k tomu emeriku, proto stále provokují. Dostanou přes držku.

Zobrazit celou diskusi