Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dopadli ho ve slunném Španělsku. Jeden z nejhledanějších Britů jel v drogách ve velkém

Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2018
17:27

V Barceloně byl v pátek večer zadržen jeden z nejhledanějších britských občanů. Informoval o tom britský kriminální úřad NCA. Jednačtyřicetiletý Jamie Acourt je podezřelý z drogových deliktů, nyní jej čeká soud kvůli vydání do Británie.

Britští a španělští policisté Acourta zadrželi na základě evropského zatykače, když odcházel z jedné posilovny v Barceloně. Britské úřady se domnívají, že tento Londýňan ve velkém dodával drogy, jednalo se o marihuanu v hodnotě přesahující 1 miliardu korun. Policie případ vyšetřuje od roku 2016.

Jamie Acourt, společně se svým bratrem Neilem, byli v minulosti podezřelí z vraždy černošského mladíka Stephena Lawrence (†18). Policie se kvůli tomuto případu z roku 1993 původně zaměřila na pět lidí, kromě Acourtových byli vyšetřováni Gary Dobson, Luke Knight a David Norris. Jamie Acourt opakovaně popřel, že by na této rasově motivované vraždě měl podíl a nikdy také nebyl v této souvislosti z ničeho obviněn.

Na začátku příští týdne stane Acourt před soudem v Madridu, který rozhodně o jeho vydání do Británie. „K jeho zadržení došlo díky spolupráci mezi naší agenturou a španělskými úřady. Acourt si myslel, že unikne naší pozornosti, tohle je varování i pro ostatní zločince na útěku, nikdy po nich nepřestaneme pátrat,“ uvedl Ian Cruxton z NCA.

V roce 2012 soud kvůli Lawrenceově vraždě poslal na doživotí do vězení s možností propuštění nejdříve po zhruba 15 letech Norrise a Dobsona, kteří byli členy někdejšího gangu mladistvých.

Drogový zátah: Dalších 14 zadržených

Španělská policie přitom nyní slaví i další úspěch. Zatkla totiž dalších 14 lidí podezřelých z pašování drog a zabavila 3700 kilogramů hašiše. Zátah podnikla v provincii Cádiz na jihu země, kudy podle ministerstva vnitra proudí do Španělska asi 40 procent drog. Uvedla to dnes agentura AP.

Policie informovala, že zabavila také tři motorové čluny, dále rybářský člun a jednu jachtu, na kterých zřejmě pašeráci drogy převáželi z Maroka přes Gibraltarský průliv do Španělska. Mezi zatčenými jsou dva údajní šéfové gangu, kteří zřejmě byli v kontaktu s dodavateli drog v Maroku.

Operace začala v listopadu 2016. Dva údajné členy gangu policie zatkla letos v únoru, další čtyři pak v březnu a zbývajících osm později. Provincie Cádiz je součástí španělské autonomní oblasti Andalusie, od marockých břehů je vzdálená jen 14 kilometrů.

Zobrazit celou diskusi