Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pryč s carem!“ Proti Putinovi vyšli Rusové do ulic. Přes 1000 lidí zatkli

Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2018
12:57

Skandování a křik se v sobotu ozývají napříč několika ruskými městy. Přívrženci opozičního předáka Alexeje Navalného se rozhodli vyjádřit nesouhlas s politikou prezidenta Vladimira Putina, který bude v pondělí počtvrté uveden do nejvyššího úřadu. Podle demonstrantů si Putin musí uvědomit, že nemůže vládnout jako car. Policie již zadržela přes tisíc lidí včetně Navalného.

Policisté dnes v 19 městech po celém Rusku pozatýkali 1029 lidí na demonstracích proti prezidentovi Vladimiru Putinovi, který bude v pondělí v Kremlu počtvrté uveden do nejvyššího úřadu. Vyplývá to z informací serveru OVD-Info, který se specializuje na činnost policie.

„Pryč s carem!“ a „Rusko bude svobodné!“ volalo asi 200 demonstrantů ve Vladivostoku. Navalnyj vyzval své přívržence, aby dnes vyšli do ulic a dali tak Putinovi před pondělní inaugurací najevo, že nemůže Rusku vládnout jako car.

Sám Navalnyj byl zatčen během úřady nepovolené demonstrace v Moskvě. Předtím ještě uvedl, že noc na dnešek strávil v konspiračním bytě, aby jej policie nezatkla ještě před demonstrací, jak se to v minulosti několikrát stalo.

Slzný plyn a obušky v Moskvě

V Moskvě těžkooděnci použili proti účastníkům protestů rovněž slzný plyn a obušky. „Policisté používají obušky a tvrdě zasahují,“ uvedl zpravodaj listu Kommersant k situaci v centru Moskvy, kde se sešly tisíce lidí.

Policie nejprve vyzvala demonstranty k rozchodu s tím, že jejich akce je nezákonná, a následně přistoupila k zatýkání. Demonstranti odpovídali skandováním protivládních hesel. Zpravodaj listu Kommersant odhadl počet lidí na Puškinově náměstí v centru Moskvy na 3000.

V Jakutsku policie zadržela 75 účastníků nepovolené akce, v Krasnojarsku 15 lidí, uvedl na svém webu list Kommersant. V Krasnojarsku policisté zadrželi kromě demonstrantů i koordinátorku místního štábu Janu Gerasimovovou, kterou obvinili z porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí.

V Barnaulu strážci zákona zadrželi podle médií deset až 15 lidí, v Kemerovu byl také zadržen koordinátor místního štábu, napsal server Newsru.com. Povolené demonstrace ve Vladivostoku, Chabarovsku, Južno-Sachalinsku, Irkutsku, Komsomolsku na Amuru či Tomsku se obešly bez zatýkání. „Inaugurace je ostuda,“ skandovali demonstranti v Irkutsku.

V Novosibirsku se sešly čtyři stovky demonstrantů. Místní radnice následně obvinila organizátory, že porušili povolení k akci tím, že přišli s transparenty na jiné téma než svoboda šíření informací, tedy s protivládními hesly. Někteří demonstranti měli zahalený obličej.

V Čeljabinsku policie podle agentury Interfax zadržela tři Navalného přívržence ještě před samotnou akcí, kterou místní úřady nepovolily. Další se policisté marně snažili zastihnout doma.

Agituji pro Putina, čílil se zatčený muž

Policisté podle nezávislé televize Dožď v centru Moskvy zatýkají jak Navalného stoupence, tak odpůrce. Navalného odpůrci přišli vyjádřit nesouhlas s jeho akcí, kterou úřady nepovolily na daném místě, Puškinově náměstí a Tverské ulici. „Co to děláte, já tady agituji pro Putina,“ stěžoval si podle stanice BBC muž v lidovém kroji, když jej policisté odváděli k vozu pro přepravu zatčených.

Ruští policisté zadržují jednoho z účastníků demonstrace v Moskvě (5.5.2018) Ruští policisté zadržují jednoho z účastníků demonstrace v Moskvě (5.5.2018) | Reuters

Šéf prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva Michail Fedotov v souvislosti se sobotními nepovolenými akcemi v Moskvě, Petrohradu a dalších městech vyzval policii a demonstranty ke zdrženlivosti a respektování zákona, bez provokací a bez použití síly.

Demonstrace proti Putinovi se konaly také loni v červnu:

marais ( 6. května 2018 12:36 )

Disidenti a zaplacení demonstranti vyšli do ulic..chudáčci.

Antonin Blaha ( 5. května 2018 20:10 )

 Vsechny demonstranty vyhostit na Zapad at se maji dobre jak si mysli😂😂😂

deratizater ( 5. května 2018 17:34 )

Jidášské Disidenty je třeba kopat do zadku od rána do večera jinak hrozí instalace židokapitalismu založenému na lichvě a exekucích a to je daleko horší varianta než fašismus nebo komunismus.Rusové nejsou hlupáci jako Češi aby si kupovali předraženou vodu od žida která v jejich zemí naprší ,a nechali si rozkrást národní bohatství

gladio ( 5. května 2018 17:13 )

už jen to ,že cizí mocnosti jako USA ,NATO platí politické předáky jako havlofašisty v čr, neziskovky ,novináře, činí z těcho lidí agenty cizí země, ,čili fašistického zla USA ,NATO ..což jsou vrahové milionů lidí jen při okupacích iráku, sýrie, libye, tyto americké alkajdy vyvolávají nepokoje, krvavé občanské války, a škodí bezpečnosti státu, pochytat ,zabavit všechen majetek a soudit jako špiony USA nebo druhá možnost nechat si vyvolat občanskou válku v zemi jako v sýrii, libyi, iráku, na ukrajině

makmark ( 5. května 2018 16:59 )

 blesku blesku, mevim kdo te ted vladtni, ale byval jsi lidovyvrebel. Ted ses postabil na stranu Aktuality, Hospodarskych movin, ceska televize, ctk, echo 24,... Všude, kde vládnou zprávičky dle noticek pro nás blbecky a pitomecky...

Zobrazit celou diskusi