Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Havaj po erupci sopky zasáhla silná zemětřesení. Desítky domů srovnala se zemí

Autor: ČTK, Mii - 
5. května 2018
08:41

Další otřesy zasáhly v noci z pátku na sobotu americký ostrovní stát Havaj. Silnější ze zemětřesení dosáhlo intenzity 6,9 stupně. Žádné oběti si nevyžádalo, srovnalo ale se zemí řadu domů, informovala geologická služba USGS. Havaj se poslední dny potýká s erupcí sopky Kilauea, na ostrově panuje stav nouze.

Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno u jižního svahu sopky. Ta ve čtvrtek chrlila lávu a přiměla úřady evakuovat z jejího bezprostředního okolí 1700 lidí. Žhavé magnum začalo téct do obydlené oblasti a ohrožovalo životy.

Středisko pro varování před cunami v Tichomoří (PTWC) uvedlo, že zemětřesení po pátečním poledni místního času bylo dost silné pro vzedmutí vlny cunami. Před hrozbou jejího vzniku ale nevarovalo.

První zemětřesení, které ostrovy zasáhlo před polednem místního času, dosáhlo síly 5,4 stupně. Podle USGS zasáhly záchvěvy prakticky stejná místa jako v roce 1975, kdy při zemětřesení o síle 7,1 stupně přišli dva lidé o život a 28 jich utrpělo zranění.

Nepřetržitý proud lávy

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Havaj je jedním z 50 států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400 000 z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 5. května 2018 09:58 )

Tragické představy o konci světa jsou v módě. Výbuchy sopek v nich hrají svoji roli. Ve srovnání s tím, čím nás zásobuje televize, se jedná o prkotinu.

Zobrazit celou diskusi