Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Armádní letoun spadl na křižovatku, 9 obětí. „Jen zázrakem nezasáhl žádná auta“

Autor: ČTK, ivm, kal - 
3. května 2018
07:36

Na palubě vojenského dopravního letadla C-130, které se ve středu zřítilo na křižovatku nedaleko mezinárodního letiště v Savannah v americkém státě Georgia, cestovalo devět osob. Podle místních úřadů tragédii nikdo nepřežil, informovala dnes agentura AP. Prvotní informace hovořily o nejméně pěti obětech.

Podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) letoun směřoval na leteckou základnu Davis-Monthan v Arizoně a havaroval krátce po startu. O příčinách neštěstí nejsou žádné informace, let byl údajně cvičný.

Podle mluvčího portorické Národní gardy Isabela Rivery byl stroj starý více než šest desítek let a vloni se používal k transportu amerických občanů, kteří kvůli hurikánu Irma uvízli na Britských Panenských ostrovech, či při pomoci Portoriku po hurikánu Maria. Příčina neštěstí není podle Rivery zatím známa.

Silniční doprava v místě pádu letadla byla uzavřena, na snímcích byl vidět hustý černý dým, přistavené ambulantní vozy a zadní část trupu letadla v poli. Provoz na letišti Savannah/Hilton Head byl omezen jen částečně.

Na zemi dopravní letadlo nikoho nezranilo. „Jen zázrakem nezasáhlo žádná auta, ani domy,“ uvedla mluvčí šerifa okresu Effingham Gena Bilbová a upozornila, že silnice, na kterou se stroj zřítil, je velmi rušná. 

Americký prezident Donald Trump na twitteru uvedl, že byl o havárii informován a vyzval, aby se k němu lidé přidali a modlili se za oběti, jejich rodiny a „skvělé muže a ženy z Národní gardy“. Soustrast pozůstalým po obětech leteckého neštěstí vyjádřil už i portorický guvernér Ricardo Rosselló.

terezkaterka33333 ( 4. května 2018 12:16 )

Kuva, tak vyspelá americká armáda používa 60 rokov staré črepy ? Mali nám to predať s tými skeletmi, čo sme od nich nakúpili.

Zobrazit celou diskusi