Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skripalová prosí o pomoc: Na Twitteru řádí troll vydávající se za dceru otráveného agenta

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. května 2018
11:59

Neteř dvojitého agenta Sergeje Skripala Viktoria uvedla, že celá jejich rodina je terčem internetového trolla vydávajícího se za její sestřenici Juliju (33), která byla společně s otcem otrávená nervovým toxinem novičokem v anglickém městě Salisbury. Kdosi pod jejím jménem na profilu @SkripalYulia sdílí příspěvky, ve kterých prosí rodinu o pomoc a tvrdí, že se ji Britové léčbou snaží připravit o rozum, napsal deník Daily Mail.

Viktoria sdělila západním novinářům, že člověk vydávající se za Juliju začal na svém účtu publikovat 12. dubna, tedy několik dní poté, co se v tisku objevila zpráva o jejím propuštění z nemocnice. Jeden příspěvek tvrdí, že je Julija Skripalová ve Spojených státech a že ji lékaři „dopují léky“. Mnoho jejích příbuzných ji přes Twitter okamžitě kontaktovalo. „Zpátky dostali jen pár vyhýbavých odpovědí,“ uvedla Viktoria.

Twitterové příspěvky jsou v ruštině

Příspěvky na profilu jsou převážně v ruštině. „Chtějí, abych ztratila paměť! Zachraňte mě! Zabíjejí mě, cítím se jako opilá. Prosím, zachraňte mě!“ píše v několika z nich. Rodina Skripalových ale zuří. Prozatím jen krátce mluvili s Julijí, když se probrala. „Je to nechutné, nějaký troll zneužívá toho, čím si Julija a Sergej prochází. Nevěříme tomu, co se na profilu píše,“ dodala Viktoria Skripalová.

Člověk vydávající se za Juliju Skripalovou ve svých příspěvcích často prosí o pomoc, tvrdí, že ho lékaři dopují prášky a zabíjejí. Člověk vydávající se za Juliju Skripalovou ve svých příspěvcích často prosí o pomoc, tvrdí, že ho lékaři dopují prášky a zabíjejí. | reprofoto/twitter

„Ano, rádi bychom znovu mluvili s Julijí a slyšeli něco nového o Sergejovi, ale tyhle zprávy jsou očividně falešné,“ řekla. „Co to má být? Nějaký vtip, jak se tím může někdo bavit? Jsme rádi za každou novinku o jejich stavu, víme, že se pomalu uzdravují. Chceme jen, aby byli zdraví a v pořádku. Britové nám nové zprávy poskytnou jen zřídka, ale tohle je moc,“ prohlásila Skripalová.

Rodina si ověřovala totožnost trolla

Na twitterovém profilu se objevily i fotografie zdravotní sestry a lékařů s popiskem „Můj strážný anděl“ a „Děkuji těmto lidem“. Nicméně podle průkazky „neznámá“ sestřička slouží v nemocnici v australském státu Nový Jižní Wales.

„Kdo jsi? Jestli jsi osoba, za kterou se vydáváš, tak na tohle odpovíš,“ napsala na profil další sestřenice Skripalové Jelena. „Ahoj Leno, to jsem já. Nemůžu se moc rozepisovat, jsem teď v USA. Pozdravuj všechny a řekni, že jsme v pořádku,“ přišla odpověď. Jelena se následně zeptala na jméno kočky, o kterou se jako děti společně staraly. „Nepamatuji se, to jsou následky novičoku.“

Julija Skripalová s jednou z otcových koček. Julija Skripalová s jednou z otcových koček. | reprofoto/twitter

„Když jsem s Julijou mluvila po telefonu, neměla s pamětí žádné problémy. Pochybuju, že je profil pravý,“ vysvětlila Viktoria Skripalová. Julija Skripalová těsně po svém propuštění odmítla pomoc ruské ambasády v Londýně. Uvedla, že má k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří ji chrání a pomáhají jí s péčí o sebe. Její rekonvalescence podle dostupných informací probíhá na bezpečném místě, pravděpodobně v jedné z vojenských nemocnic.

Diplomatický konflikt

Britové tvrdí, že Skripalovy na počátku března otrávil kdosi nervově paralytickou látkou novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

 

jana999 ( 2. května 2018 13:17 )

aby to holka přežila

Deneček ( 2. května 2018 12:31 )

Britové už nevědí,jakou provokaci mají vyvolat.

Zobrazit celou diskusi