Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Po ohnivém pekle se mrakodrap s 26 patry zhroutil. Zřejmě kvůli výbuchu plynu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
1. května 2018
15:55

Opuštěný mrakodrap s 26 patry v brazilském São Paulu zachvátily plameny. Podle prozatímních zpráv si požár vyžádal jednu oběť, tři lidé se ale pohřešují. Na místě zasahovalo více než 150 hasičů, kteří se celou noc snažili dostat oheň pod kontrolu, budova se nakonec zřítila. Příčinou požáru byl pravděpodobně výbuch plynu, informoval deník Telegraph.

Ve výškové budově žilo zhruba 50 rodin squatterů a bezdomovci, hasiči se obávají, že jich při požáru mnoho zahynulo. Mrakodrap dříve patřil federální policii, ta ho ale vykladila a dům měl být zbourán.

Mrakodrap plný squatterů

Záchranářům se část obyvatel podařilo evakuovat, konstrukce věžáku oheň nevydržela a zhroutila se. Při pádu domu zahynul jeden muž. „Byla to otázka několika vteřin, najednou se všechno zhroutilo a my jsme ho nemohli zachránit,“ uvedl hasič Max Mena.

„Bylo to jako tsunami,“ řekla Deise Silvová, jedna z obyvatelek mrakodrapu místním novinám Folha. „Spala jsem, když požár začal. Vzbudily mě až moje děti, rychle jsem je popadla a utíkala jsem pryč. Jen tak tak jsme utekly před plameny a pak část budovy spadla, potom se zřítil celý věžák. Myslím, že někdo byl na střeše,“ popsala situaci Silvová.

Před pádem budovy bylo několik lidí na střeše

Rovněž hasiči na svém Twitteru uvedli, že několik lidí bylo před pádem budovy na střeše. Další informace o jejich stavu nejsou známé. Z bezpečnostních důvodů byly evakuovány i okolní budovy. „Nejdřív jsem myslel, že jde o nějaké výtržnosti. Pak jsem ale viděl oheň,“ řekl recepční z hotelu vedle mrakodrapu. 

Oheň se podařilo uhasit, záchranáři nyní prohledávají trosky a pátrají po možných přeživších, nebo tělech obětí.

Zobrazit celou diskusi