Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dítě našlo odhozený granát. Vyhodilo omylem do vzduchu sebe i další dva lidi

Autor: ivm - 
29. dubna 2018
17:40

Tři lidé zemřeli v neděli ráno následkem výbuchu granátu, se kterým si hrály děti. Incident měl smrtelné následky pro matku s dcerou a jednu další dívku, která se nacházela poblíž místa exploze. Dalších osm lidí bylo zraněno. Neštěstí se stalo v provincii Nangarhár, nedaleko od afghánského hlavního města Kábulu, se zprávou přišel web CNN.

Podle předpokladů patřil granát radikální nábožensko – politické milici hnutí Talibán, která ohrožuje až 70 % afgánského území. Talibán vede v Afghánistánu dlouhý boj s konečným cílem ovládnout zemi a udělit jí striktní režim islámského práva Šaría.

Hnutí zcela ovládalo zemi až do roku 2001, kdy bylo za pomocí Američanů, jako odveta za události z 11. září 2001, svrženo. V posledních letech však teroristická organizace nabývá na síle a přejímá kontrolu nad důležitými provinciemi.

Organizace pro odstraňování nevybuchlých min a granátů Halo tvrdí, že v Afghánistánu je po celé zemi rozprostřeno značné procento nevybuchnutých zbraní, tento odkaz jim zanechal právě Talibán. V číslech se jedná o 500 civilistů zabitých mezi lety 1979 až 2011, kteří nedopatřením způsobili explozi pohozené munice.

Minulý rok uvedla OSN, že v Afghánistánu od roku 2015 vzrostl počet dětských obětí o 24 % - ve většině případů se jednalo právě o nevybuchnutou munici.

„Děti se buď zabily, nebo měly trvalé zdravotní následky v podobě zmrzačení nebo oslepnutí. Mnoho z nich také způsobilo smrt svých nejbližších, je nutné eliminovat tyto činy z nedbalosti,“ řekl Zeid Ra'ad Al Hussein, komisař OSN pro lidská práva ve zprávě z února 2017.

Zobrazit celou diskusi