Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sjednocená Korea: Prezident a vůdce se potkají na hranicích a budou jednat

Autor: ČTK, zst - 
26. dubna 2018
07:20

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pátek v den mezikorejského summitu přivítá severokorejského vůdce Kim Čong-una na hranici v demilitarizované zóně v Pchanmundžomu. Dnes to podle agentury Reuters oznámil prezidentský palác, uvedla agentura Reuters. Summit se bude konat v jihokorejské části obce Pchanmundžom.

Setkání obou prezidentů a překročení hranice je plánováno na 9:30 místního času (2:30 SELČ). Jihokorejská čestná stráž následně doprovodí Kima a Muna na uvítací ceremonii. Jednání prezidenta a severokorejského vůdce pak začne o hodinu později, tedy ve 3:30 SELČ. Po konci oficiálních rozhovorů obě strany přednesou společné prohlášení.

Součástí severokorejské devítičlenné delegace, která bude Kima doprovázet, bude také Kimova sestra Kim Jo-čong, která se zúčastnila únorového jednání diplomatické mise KLDR v Soulu u příležitosti začátku zimních olympijských her.

Oteplování vztahů mezi demokratickým jihem a totalitním severem začalo být oficiálně vidět právě na zimních olympijských hrách. Korejští sportovci při slavnostním nástupu pochodovali pod jednou vlajkou, do Jižní Koreje dorazila také kontroverzní delegace z KLDR.

Zatímco začátek her sledovala mimo jiné Kimova sestra a předseda severokorejského parlamentu (formální hlava KLDR), kteří si podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Na závěr her dorazil mimo jiné také generál, kterého Soul viní z toho, že v roce 2010 nechal torpédovat jihokorejskou loď s 46 námořníky na palubě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi