Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V turistickém ráji Čechů si došlápli na dotěrné prodejce. Zavedli tučné pokuty

Autor: ČTK, ivm - 
25. dubna 2018
19:20

Egypt tento týden schválil zákon, který ukládá vysoké pokuty za obtěžování turistů. Opatření se má týkat například žebráků a prodejců, kteří se turisty agresivním způsobem snaží přimět k nákupu zboží. Jejich terčem jsou ročně i tisíce Čechů. O novince informovala agentura AP. Zákon ještě musí podepsat prezident Abdal Fattáh Sísí.

Komukoli, kdo obtěžuje turisty „žebráním, propagováním či nabízením zboží nebo služeb“, hrozí podle nového zákona pokuta až 10 tisíc egyptských liber (11 800 korun). 

Zpráva už vyvolala obavy mezi Egypťany, kteří v okolí pyramid v Gíze prodávají suvenýry a nabízejí svezení na velbloudech. Ahmad, který je jedním z takových prodejců, se domnívá, že zákon ohrozí jeho živobytí. „Nová pravidla se budou týkat pouze chudých a rodin, které mají problém se uživit,“ řekl. 

Exministr by vlezlé obchodníky posílal do vězení

Někdejší ministr památek, egyptolog Zahí Havás si naopak myslí, že pokuty nestačí k tomu, aby prodejce od obtěžování turistů odradily. „Zákon měl zahrnovat trest vězení, protože takoví lidé v Egyptě ohrožují turismus,“ řekl.

Návštěvnici pyramid v Gíze a dalších egyptských památek mnohdy čelí obtěžování ze strany prodejců suvenýrů a dalších, kteří jim nabízejí svezení na velbloudovi či projížďku v kočáru. Často se stává, že jsou turisté oklamáni, a policie málokdy zakročí.

Cestovní ruch se v Egyptě významně podílí na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP). Od svržení dlouholetého vůdce Husního Mubaraka v roce 2011 a po útocích extremistů, včetně těch namířených proti turistům, se země potýkala s poklesem návštěvnosti.

Loni Egypt navštívilo zhruba 8,3 milionu turistů, zatímco ještě v roce 2010 jich bylo 15 milionů. Káhira doufá, že k dalšímu růstu cestovního ruchu přispěje nález nových památek.

openha ( 25. dubna 2018 22:01 )

CO TAM K TOMU ČLÁNKU O EGYPTSKÉM PROBLÉMU DĚLAJÍ DVĚ FOTA INDIÁNSKÝCH PYRAMID Z AMERIKY ???

Zobrazit celou diskusi