Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Temná strana turistického ráje: Domy zavalené odpadky, smrad a pláže plné plastu

Autor: Darina Jíchová - 
26. dubna 2018
12:50

Sihanoukville patří mezi nejznámější letoviska Kambodže, turisty láká svými poetickými zákoutími a nekonečnými plážemi. Jméno tato přístavní provincie zdědila po milovaném králi Norodomu Sihanoukovi. Na jedné straně v oblasti vzkvétá turismus, ta druhá trpí v chudobě a téměř se ztrácí pod hromadami odpadku, napsal deník The Guardian.

Na místo krásných hotelů v této části Sihanoukville stojí stovky zchátralých obydlí u přístavních hrází. Pobřeží jen stěží připomíná krásné pláže, kterými se pyšní oblíbené letovisko. Voda je plná plastů, Kambodža má obrovský problém z likvidací biologicky neodbouratelného odpadu. Tamní vláda ale ani světové organizace tristní situaci neřeší.

Život bez pitné vody

„Ekologové často viní chudé země z největší produkce plastového odpadu. To je možná pravda, neuvědomují si ale, že lidé tu žijí v naprosté chudobě, bez filtrace pitné vody. Voda z kohoutku je znečištěná a rozhodně není pitná,“ uvedla Niamh Perenová z Guardianu. „Aby lidé přežili, musí si koupit balenou vodu a pak žít mezi odpadem, protože plasty už jednoduše není kam dát. Pláže, pralesy a vůbec jakýkoliv volný prostor se změnily ve skládky,“ popsala stav v oblasti.

Zbytek provincie Sihanoukville se topí v odpadcích. Zbytek provincie Sihanoukville se topí v odpadcích. | reprofoto/twitter

Za posledních 20 let se vodovodní systém v Kambodži značně zlepšil, alespoň v porovnání s jejími sousedy. Jakýkoli systém filtrace však byl zaveden jen v hlavním městě Phnompenh a navštěvovaných letoviscích. Podle organizace Water.org jsou bez pitné vody zhruba 4 miliony Kambodžanů. Ti nemají žádnou jinou možnost, než si koupit balenou vodu. Podle místních je to začarovaný kruh.

Likvidace odpadu

V oblasti není zavedena žádná služba systematického sběru odpadu. Veškeré plasty tak končí na pobřeží, nebo ve vodě. Stovky rodin, které zde žijí, tak produkují tuny plastového odpadu měsíčně, někteří Kambodžané dokonce vyjíždí na moře a vyhazují pytle s prázdnými láhvemi tam.

Kambodža má také obrovskou produkci igelitových tašek a sáčků, v Phnompenhu je jich denně použito přes 10 milionů, ještě hůře na tom je podle odborníků sousední Vietnam, Filipíny a Indonésie. Řešení této obtížné situace zatím nebylo navrženo.

ivoadler ( 26. dubna 2018 15:57 )

Okamžité řešení - slisovat, zatížit a hodit do moře dál od pobřeží.

Zobrazit celou diskusi