Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tvůrce novičoku, kterým otrávili exšpiona Skripala, srazilo v Rusku auto. Leží v nemocnici

Autor: ČTK - 
25. dubna 2018
12:41

Pozornost ruských médií ve středu upoutala autonehoda jednoho z tvůrců nervově paralytického jedu novičok Vladimira Ugleva, který byl hospitalizován po střetu s osobním autem ve městě Anapa na jihu Ruska. Uglev podle agentury Interfax neutrpěl vážnější zranění, incident byl zřejmě neúmyslný.

Uglevovo jméno se objevilo v informacích o útoku na bývalého ruského rozvědčíka Sergeje Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury. Počátkem března byli oba otráveni jedem, podle pozdějších britských analýz nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Tyto substance se podle západních i ruských médií vyvíjely v sovětských armádních laboratořích v 70. a 80. letech minulého století.

Vyvíjel přímo A-234

Uglev byl členem vědeckého týmu, který na otravné látce typu novičok v sovětské éře pracoval v povolžském městě Šichany. O výrobě novičoku, označovaném v Rusku kódem A-234, vypověděli i Uglevovi kolegové Leonid Rink a Vil Mirzajanov.

Rusko jakýkoli podíl na otravě Skripalových popírá, sám Uglev v březnu v rozhovoru pro britskou stanici BBC řekl, že dokázat případnou odpovědnost Moskvy je prakticky nemožné. Nevyloučil ale, že při útoku na Skripala mohlo být použito látky, s níž on sám v sovětských laboratořích pracoval.

Po nehodě má lehká zranění

Informaci o autonehodě sdělila novinářům Uglevova manželka. Chemik při nehodě utrpěl otřes mozku a zranění ruky a nohy, jeho život prý není ohrožen. Sedmdesátiletý řidič vozu z místa nehody neujel a nabízel zraněnému jako kompenzaci peníze, napsal ruský investigativní server The Insider. Uglev podle něj považuje nehodu za neúmyslnou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fandasever ( 25. dubna 2018 14:50 )

Novičok je *** z 80 let, už bylo dost té trapné komedie s několika verzemi otravy, to jsou britští agenti neschopní vytvořit verzi která by měla patu a hlavu. Zatím jen dělají chaos a jsou trapní

fotrpjotr ( 25. dubna 2018 12:10 )

Že by britové.

Zobrazit celou diskusi