Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump řešil odchod Američanů ze Sýrie, Macron se ho důvěrně a dlouho držel

Autor: ČTK, kal - 
24. dubna 2018
21:10

Americký prezident Donald Trump si nadále přeje stažení amerických vojáků ze Sýrie, zároveň chce ale v blízkovýchodní zemi zanechat jasný a trvalý odkaz. „Rád bych odešel ze Sýrie,“ řekl Trump na tiskové konferenci po úterním jednání s francouzským kolegou Emmanuelem Macronem. Trump nedávno prohlásil, že chce americké vojenské síly ze Sýrie stáhnout, později ale názor změnil. Macron před novináři pak ukázal, jak vypadá francouzská vřelost, když svému protějšku vytrvale odmítal sundat ruku z ramene.

Termín možného stažení amerických vojáků Trump nesdělil, uvedl ale, že by to mohlo být poměrně brzy. Před několika týdny Trump hovořil o tom, že do řešení syrské krize by se měly zapojit i další země. V úterý zopakoval, že chce, aby do dění na Blízkém východě vstoupily, a to i vojensky, další státy regionu.

Macron k francouzské účasti v Sýrii řekl, že je nyní nemožné stanovit nějaký časový rámec, kdy se Francie stáhne. Uvedl, že Paříž bude v nadcházejících týdnech a měsících vyhodnocovat, co je v syrské otázce ještě nutné učinit. Za hlavní cíl intervence v Sýrii označil francouzský prezident dokončení likvidace teroristického hnutí Islámský stát (ISIS) a dalších radikálních skupin. Diplomatickým cílem je pak zajištění mírového života v zemi.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Macron také řekl, že se s Trumpem shodl na tom, že krize v Sýrii by měla být součástí širšího jednání s Íránem. Teherán vojensky podporuje syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada. Trump k tomu dodal, že on ani Macron nechtějí nechat Íránu v regionu volné ruce.

Trump se také krátce zmínil o tažení proti Islámskému státu, které ovládalo rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku. Podle amerického prezidenta se v obou zemích ISIS podařilo vymýtit.

terezkaterka33333 ( 26. dubna 2018 15:04 )

Macron debil, Trump debil. Zločinci.

santikxauz ( 25. dubna 2018 01:49 )

Trumpe,stáhni agresory nejen ze Sýrie,ale z celého kontinentu,máte svůj kontinent,nikdo vás tady nechce.

mourovata.kocka ( 24. dubna 2018 22:35 )

Dvojka k zblití.

Zobrazit celou diskusi