Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump složil Macronovi poctu, o které Zeman sní. Melania svolila k intimitě

Autor: ČTK, Mii - 
24. dubna 2018
16:50

Americký prezident Donald Trump v doprovodu manželky Melanie v úterý přivítal svého francouzského kolegu Emmanuela Macrona s chotí Brigitte v Bílém domě. Francouzský prezident se stal prvním zahraničním politikem, který je od zvolení Trumpa na státní návštěvě USA. Na podobnou poctu zatím marně čeká český prezident Miloš Zeman. Americká první dáma Melania Trumpová po problémech v manželství tentokrát svolila k tomu, aby ji Trump držel za ruku – Macrona se zase držela jeho Brigitte.

Státníci spolu chtějí hovořit hlavně o situaci na Blízkém východě. Společně se setkali již v pondělí, šlo ale o soukromou schůzku.

Termín státní návštěva je v americké diplomacii označením pro setkání státníků, které provázejí nejvyšší pocty. Macronovi v sídle americké hlavy státu vzdalo hold asi 500 příslušníků ze všech pěti složek ozbrojených sil USA, tedy armády, letectva, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže. Francouzský prezident poté prošel před nastoupenými jednotkami.

Vyjádřením významu státní návštěvy je i přítomnost dalších vrcholných činitelů USA na oficiální ceremonii. Je mezi nimi například viceprezident Mike Pence, několik členů vlády, zákonodárci a také rodiny vojáků. Pozváni byli i studenti z francouzské školy z Temple Hills v Marylandu.

Americké ministerstvo zahraničí rozlišuje několik úrovní cest zahraničních představitelů do USA, tím nejnižším je soukromá cesta, následuje pracovní návštěva, jejíž formálnější verzí je oficiální pracovní návštěva, a posledním předstupněm státní návštěvy je oficiální návštěva.

Ne u všeho panuje shoda

Po slavnostním uvítání následuje pracovní jednání Trumpa s Macronem. Řešit by měli otázky Sýrie či boje proti terorismu, v nichž se jejich přístup nijak zásadně neliší. Na stole ale budou i témata, kde jsou rozdíly výraznější, jako například dohoda světových mocností s Íránem o omezení jeho jaderného programu. Zatímco Macron je jejím zastáncem, Trump hrozí tím, že USA od ní odstoupí, pokud nebudou vyjednány výhodnější podmínky.

Po jednání se bude konat tisková konference. Večer pak americký prezident pro svého francouzského hosta uspořádá státní večeři, která bude pro Trumpa první od jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2016.

Trumpa na předchozím setkání s Macronem zaujala hlavně jeho žena Brigitte:

Video  Trump hodnotil tělo francouzské první dámy: Poslechněte si, co řekl.  - Reuters, Facebook / Elysejský palác
Video se připravuje ...

LadyAnn ( 26. dubna 2018 09:14 )

Zeman neposlal rakety na Sýrii, pozvání do White Housu nebude. A ještě se ke všemu kamarádí s Putinem. Mrs. Mayová se tak snažila, ale holt Macron je Macron. Tak snad příště.

hanka666 ( 24. dubna 2018 20:32 )

Melanii ten bílý kostýmek moc sekne. Ta stará prababička od Macrona nemá šanci.Vypadá jako přeoperovaná opice.

liberations ( 24. dubna 2018 19:37 )

 Pan Macron je hrdina.At zije Francie.Zeman je zero neboli zoufalec,dejte Zemanovi srp a kladivo.

gladio ( 24. dubna 2018 17:51 )

CO TO JE ? setkání válečných zločinců a vrahů? žijeme ve zrůdném režimu který je napojen na usa a nato terorismus, okupace, válečné zločiny a zrůdy režimu se tváří ,že všechno je v pořádku

santikxauz ( 24. dubna 2018 17:32 )

Domluví se tam na další provokaci v Sýrii,aby měli důvod opět demokraticky bombardovat?

Zobrazit celou diskusi