Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabijáka s dodávkou obvinili z 10 vražd. Před masakrem vzdal hold vraždícímu panicovi

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2018
17:18

Řidič dodávky, který v kanadském Torontu v pondělí zabil autem deset lidí, byl v úterý obviněn z desetinásobné vraždy a ze 13 pokusů o vraždu. K obviněním se nevyjádřil, jeho motiv tak stále nebyl objasněn. Pětadvacetiletý vysokoškolák Alek Minassian pocházející z ontarijského města Richmond Hill podle obžaloby úmyslně najel do lidí, aby jich zabil co nejvíce. V době zatčení u sebe neměl zbraň, zasahující policisty vyzýval, aby ho zastřelili. Zatím nebylo prokázáno jeho napojení na nějakou teroristickou skupinu. Těsně před svým činem vzdal na Facebooku hold Elliotu Rodgerovi, který v roce 2014 zabil šest osob, informovala stanice CNN.

Šéf torontské policie Mark Saunders potvrdil totožnost zadrženého muže, rovněž dodal, že s největší pravděpodobností šlo o úmyslný čin, motiv je ale neznámý. „V současné chvíli na něj nic nemáme,“ sdělil novinářům Saunders. K Minassianovu zatčení došlo 30 minut poté, co policie obdržela zprávu o útoku, před soudem má stanout již dnes.

Přestože Saunders uvedl, že Minassian nepatřil mezi podezřelé osoby, americká policie oznámila, že o něm věděla a sledovala ho. Úřady jeho čin prozatím neoznačují za teroristický útok. Ministr veřejné bezpečnosti Ralph Goodale uvedl: „Zdá se, že jde o akt jedince bez vazeb na skupiny, které by ohrožovaly národní bezpečnost.“

Účet na Facebooku

Reportéři ze CNN uvedli, že vyšetřovatelé zajistili a zablokovali Minassianův facebookový účet. Jeho poslední příspěvek z pondělí zněl: „Všechna čest a sláva největšímu mezi muži Elliotu Rodgerovi!“ Policie se domnívá, že se jedná o Elliota Rodgera, který v roce 2014 zaútočil na dívky v kampusu santabarbarské univerzity v Kalifornii.

Rodger nejprve pobodal tři muže ve svém bytě, pak vyrazil ke kampusu, střílel z jedoucího auta a následně vjel do davu. Šest lidí zabil a 14 jich zranil. Poté spáchal sebevraždu. Rodgerovým motivem byl pocit osobní křivdy, patřil k fanatickému antifeministickému hnutí a stěžoval si, že je stále panic a nikdo s ním nechce mít sex.

Outsider se speciálními potřebami

Minassian na střední škole navštěvoval program pro žáky se speciálními potřebami. Jeho bývalí spolužáci ho popsali jako uzavřeného samotáře, po chodbách podle nich chodil se skloněnou hlavou a s rukama pevně semknutýma za zády.

Podle lidí, kteří Minassiana znají či znali, se nikdy neprojevoval násilně a byl spíše tichý a nenápadný. Na torontské střední škole podle spolužačky Shereen Chamiové navštěvoval lekce pro žáky s výukovým handicapem. „Nebyl společenský, ale pokud si vzpomínám, byl absolutně neškodný,“ řekla podle Reuters Chamiová.

Výukový program pro děti se speciálními potřebami nebo výukovým handicapem je podle bývalých studentů školy jen honosný název pro studenty, kteří mají jak problémy s chováním, tak nějaké tělesné postižení. Od roku 2011 Minassian studoval na Vyšší odborné škole Seneca, kde se věnoval vývoji softwaru.

Ještě minulý týden byl podle spolužáků ve škole. „Je to samotář, s nikým se moc nebaví. Ve studiu je ale úspěšný. Nevíme, že by patřil k nějakému hnutí, nebo vyznával náboženství,“ popsali ho. Minassian údajně vyvinul parkovací aplikaci specializovanou pro Toronto.

Scéna jako z válečného filmu

Diego DeMatos byl jedním ze svědků útoku. „Viděl jsem, jak dodávka srazila muže a ženu. Oba masivně krváceli. Nejdřív jsem myslel, že to byla nehoda nebo tak. Pak jsem ale uviděl další oběti. Zastavil jsem, abych jim pomohl,“ vypověděl. „Připomínalo to scénu z bojiště nebo z filmu, všude byly potoky krve, mrtví, zranění, sklo. Lidé křičeli a houkaly sirény,“ dodal DeMatos.

Trudeau promluvil k pozůstalým

Kanadský premiér Justin Trudeau kondoloval rodinám obětí. „Jednalo se o tragický a zcela nesmyslný útok,“ řekl ve svém projevu. Rovněž poděkoval všem, kteří zasahovali na místě a snažili se pomoct zraněným. „V našich městech bychom se měli cítit bezpečně. Budeme se snažit vám pocit bezpečí zase vrátit,“ prohlásil Trudeau.

Podle policie za sebou nechal Minassian plno stop, jeho řádění pokračovalo ještě kilometr od místa činu. „Podle výpovědi svědků víme, že bílá dodávka srazila nejprve chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém více než kilometr srážela lidi,“ uvedl zástupce policejního velitele Peter Yuen. „Z toho jasně vyplývá, že šlo o úmysl.“

Z videa natočeného během zatýkáníto vypadalo, že na policisty vytáhl pistoli. „Podezřelý u sebe žádnou zbraň neměl,“ objasnil Saunders, neuvedl však, čím Minassian „mával“ na strážníky.

 

Zobrazit celou diskusi