Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Exprezident Bush je v nemocnici v kritickém stavu. Sotva stihl pohřbít ženu

Autor: ČTK, Mii - 
24. dubna 2018
17:50

Bývalý americký prezident George Bush starší (93) byl hospitalizován kvůli nespecifikované infekci, která se mu dostala do krve. Je přijat na jednotce intenzivní péče a jeho stav je vážný, podle zdroje televize CNN kritický. Zatím je ale při vědomí a se svým okolím komunikuje. Informoval o tom v pondělí mluvčí Bushovy rodiny. Politik onemocněl v neděli, den po pohřbu své manželky Barbary.

Bush byl hospitalizován v Houstonské metodistické nemocnici. McGrath uvedl, že bývalý prezident má vůli se uzdravit. V pondělí mluvčí sdělil, že dobře reaguje na léčbu a že se zdá, že se zotavuje.

Televize CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký Bushově rodině informovala, že prezident je v nemocnici kvůli sepsi, která může být smrtelná, obzvláště pro pacienty ve vysokém věku. Zmíněný zdroj řekl, že Bush je v kritickém stavu.

George Bush starší a jeho žena v nemocnici George Bush starší a jeho žena v nemocnici | Twitter/Jim McGrath

Nejstarší dosud žijící americký exprezident vykonával úřad v letech 1989 až 1993. V sobotu se v houstonském kostele naposledy rozloučil se svou o rok mladší ženou, která zemřela před týdnem. Jejich manželství trvalo 73 let.

Syn Jeb ve smuteční řeči během pohřbu vzpomínal, jak před několika lety jeho matka onemocněla a krátce nato stihla nemoc i otce. Jeb jej prý podezíral, že si nemoc navodil uměle, aby mohl být s manželkou v nemocnici.

Bushovy zdravotní potíže

Bush byl loni v nemocnici se zápalem plic, když musel být ošetřován na jednotce intenzivní péče, dokázal se však zotavit. V posledních letech se pohybuje na kolečkovém křesle. V roce 2015 si po pádu v rodinné rezidenci ve státě Maine poranil krk. O rok dříve byl dvakrát hospitalizován, jednou na několik týdnů se zápalem plic a podruhé kvůli dýchacím potížím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 24. dubna 2018 18:44 )

V tomto požehnaném věku bohužel ten pozůstalý velmi brzy následuje toho druhého.

Zobrazit celou diskusi