Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Těla létala vzduchem.“ Dodávka vjela do lidí na chodníku, nejméně 10 jich rozdrtila

Video se připravuje ...
Autor: tl, ČTK, lm - 
24. dubna 2018
07:10

Nejméně 10 mrtvých a 15 zraněných si vyžádal útok v kanadském Torontu. Řidič dodávky tu vjel, podle svědků úmyslně, do lidí na chodníku. Řidič z místa ujel, byl však zadržen o několik bloků dál, zhruba 1,5 kilometru od místa tragédie. 

Krveprolití začalo v pondělí krátce před 13:30 místního času (před 19:30 SELČ) na rušné obchodní ulici v severní torontské části North York, kdy byly na chodnících za slunečného odpoledne desítky lidí. Bílá dodávka podle svědků srazila chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém více než kilometr metrů porážela lidi.

Svědci popsali, že těla lidí nabraná vozem odletovala do vzduchu, někteří přežili patrně jen proto, že se jim dostalo včasné pomoci od kolemjdoucích. Zaměstnankyně IT firmy Michele Kelmanová se právě s kolegyní vracela z oběda, když za sebou uslyšely křik. Když se otočila, viděla těla odletující od automobilu, který se řítil jejich směrem. Instinktivně se přikrčila ke straně a zakryla si hlavu. Když se opět rozhlédla kolem, auto již projelo.

"Moje kamarádka byla pryč. Nemohla jsem ji najít. Všude kolem byla těla," popsala deníku Globe and Mail Kelmanová. Kolegyně, která šla vedle ní, jí během okamžiku zmizela z očí, když ji dodávka odhodila vysoko do vzduchu podobně jako další oběti. Její kolegyně se stala jednou z nejméně desíti obětí útoku. 

Řidič přesně věděl, co dělá

„Porazil požární hydrant a jel pořád dál. Myslel jsem, že mu nefungují brzdy... Ale pak tam byla starší paní na autobusové zastávce. Viděla ho a snažila se mu uhnout, ale neměla štěstí. Srazil ji do přístřešku zastávky a rozbil sklo, které se na ni všechno vyvalilo,“ řekl listu Toronto Sun taxikář Agyeman Badu. 

Jeden ze svědků, který se zpravodaji serveru Global News představil jako Nick, řekl, že si zrovna četl v kavárně, když zahlédl dodávku řítící se do ulice. „Viděl jsem, jak před ní lidé prchali, další okolo křičeli,“ popsal situaci. „Ten řidič si byl zcela vědomý toho, co dělá,“ je přesvědčený Nick. Prostě projížděl přímo lidmi a na rohu dokázal bez obtíží bezchybně zahnout,“ dodal. Řidič podle něho při nájezdu vědomě zrychloval.

Zpravodaj Global News Jeremy Cohn krátce po incidentu uvedl, že těla jsou „všude po ulici“. „Jdu právě po Yonge Street. Míjel jsem několik zakrytých těl, na zemi se válejí boty a další předměty. Svědci mi řekli, že bílá dodávka se řítila po ulici jako šílená,“ napsal Cohn v tweetu.

Svědci se shodují, že vůz jel rychlostí mezi 50 až 70 kilometry v hodině a do lidí najížděl úmyslně. Řidičem byl pětadvacetiletý Alek Minassian, jehož motiv policie zatím nezná. Podezřelý muž podle policistů není spojen se žádnou teroristickou organizací.

Vraha dostali živého

Policisté zanedlouho dodávku patřící místní autopůjčovně zastavili a muže zadrželi. Podle videa ze zatýkání zveřejněného kanadskými médii je patrné, že muž nejprve na zasahujícího policistu mířil pistolí a křičel "Zabij mě", zatímco strážce zákona mu vytrvale opakoval, aby si lehl na zem. Řidič nakonec pistoli zahodil a vzdal se.

Šéf torontské policie Mark Saunders médím řekl, že policie zadržela Minassiana, který dosud neměl žádné problémy se zákonem a policie jej nevedla na seznamu nebezpečných osob. Podle zdrojů televize CBC jde o vysokoškolského studenta žijícího na severním torontském předměstí Richmond Hill.

Podle Saunderse zatím není jasné, z jakého popudu řidič zabíjel. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnosntní zdroj napsala, že vyšetřovatelé vidí jako pravděpodobný motiv terorismus, policisté to však oficiálně nepotvrdili.

Podle lidí, kteří Minassiana znají či znali, se nikdy neprojevoval násilně a byl spíše tichý a nenápadný. Na torontské střední škole podle spolužačky Shereen Chamiové navštěvoval lekce pro žáky s výukovým handicapem. "Nebyl společenský, ale pokud si vzpomínám, byl absolutně neškodný," řekla podle Reuters Chamiov.

Místní pobočka půjčovny aut Ryder se přihlásila k dodávce, která vjela do lidí. „Naše firma Ryder se dozvěděla o incidentu, v němž je zapletena námi zapůjčená dodávka. Jsme nesmírně zarmouceni a vyjadřujeme nejhlubší soustrast postiženým. Plně spolupracujeme s místními úřady,“ řekl zástupce firmy televizní stanici Fox News.

Dodávka, která zabíjela. Na místě incidentu v Torontu. Dodávka, která zabíjela. Na místě incidentu v Torontu. | ČTK

Výběr smrtelných útoků provedených automobilem ve světě v minulých letech (řazeno podle počtu obětí):

86 - 14. července 2016 (Francie) - Při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto, zahynulo 86 lidí. Útočníkem byl jednatřicetiletý Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, policie jej zastřelila.
14 - 17. srpna 2017 (Španělsko) - Dvaadvacetiletý Maročan Júnis abú Jakúb najel s autem do lidí na rušné barcelonské třídě La Rambla. Třináct osob zabil a na 130 dalších zranil. Při útěku ubodal dalšího muže. Útočníka policie zastřelila 21. srpna nedaleko Barcelony. Několik hodin po barcelonském útoku najelo pět dalších teroristů autem do lidí ve městě Cambrils, asi 100 kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili, z toho jednu ženu smrtelně. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát, odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů.

12 - 19. prosince 2016 (Německo) - Tunisan Anis Amri najel s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz v centru Berlína. Útok si vyžádal 12 obětí, automobil zabil 11 lidí, včetně jedné Češky, další obětí byl polský řidič kamionu, kterého Amri pobodal a zastřelil. Asi 50 lidí bylo zraněno. Atentátníka později zastřelili policisté v Itálii.

8 - 3. června 2017 (Británie) - Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal osm obětí a desítky zraněných. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi nožem s dlouhou čepelí. Všechny tři útočníky z automobilu policie zastřelila.

8 - 31. října 2017 (USA) - Devětadvacetiletý muž zabil na newyorské stezce pro pěší a cyklisty s pronajatou nákladní dodávkou osm lidí a nejméně 11 dalších zranil. Úřady vyšetřují útok, který podle médií spáchal Uzbek Sayfullo Saipov, jako teroristický čin.

5 - 22. března 2017 (Británie) - Pět obětí a desítky zraněných si vyžádaly dva násilné incidenty u budovy britského parlamentu v Londýně. Dvaapadesátiletý atentátník Khalid Masood nejprve najel do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně z auta vystoupil a nožem způsobil smrtelná zranění policistovi. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. Podle policie byl motivován islámským extremismem.

5 - 7. dubna 2017 (Švédsko) - Pět mrtvých, z nichž jedna žena zemřela v nemocnici, a 15 zraněných si vyžádal incident, při němž v centru Stockholmu najel nákladní automobil do lidí. Útok spáchal Uzbek Rakhmat Akilov, sympatizující s džihádisty. Akilov byl zadržen a k činu se přiznal.

4 - 30. dubna 2009 (Nizozemsko) - Útočník se pokusil spáchat atentát na královnu Beatrix a její rodinu v nizozemském městě Apeldoorn tak, že chtěl svým autem zasáhnout autokar s panovnicí. Muž svůj cíl minul, vjel do davu a zabil čtyři lidi. Dalších 13 osob bylo zraněno, tři z nich zemřely v nemocnici. Zraněním podlehl i útočník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jiznicechy ( 24. dubna 2018 12:34 )

bizon_pepa ( 24. dubna 2018 10:28 )

Zdá se, že na to jdete zbytečně složitě.

doktormediciny ( 24. dubna 2018 10:21 )

existuje Ottuv naucny slovnik, poslete Encyklopedie Kosina. Vyraz bubak je pravdepodobne argot...

anna1234 ( 24. dubna 2018 09:30 )

.. "novináři" bulváru dost často píší nesmysly. Ale v tomhle případě, jestli "dodávka najela" nebo "řidič dodávky najel", bych tak nějak neřešila .. tragický! výsledek to nezmění.

kozinozka ( 24. dubna 2018 09:30 )

Někteří jedinci jsou agresivní, a takoví jdou asi často i někam válčit. když nejdou, tak volí náhradní a nevhodné způsoby vybití svých agresivních sklonů a své vnitřní nespokojenosti.

Zobrazit celou diskusi