Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Britové zfalšovali důkazy o chemickém útoku na Dúmu,“ tvrdí syrský ministr

Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2018
19:27

Náměstek syrského ministra zahraničí Faisal Mekdad tvrdí, že Velká Británie zinscenovala chemický útok na Dúmu. Dúma byla bombardovaná v sobotu 7. dubna a při náletu zemřelo 75 lidí a stovky jich byly zraněny. Západní spojenci uvedli, že mají důkazy o použití chemických zbraní. Podle Mekdada však Británie a ostatní země potřebovaly záminku, aby mohly napadnout režim prezidenta Bašára Asada, informoval deník Daily Mail.

Mekdad vystoupil s tím, že si je „absolutně“ jistý, že se Británie podílela na falšování důkazů o údajném chemickém útoku, které vedly k západní protiakci. USA, Británie a Francie v noci na sobotu 14. dubna bombardovaly syrské sklady chemických zbraní. „Říkají, že zemřelo 75 lidí, ženy a děti. Nejsme si vědomi, že by zemřely nějaké ženy nebo děti. Je to všechno západní divadlo,“ uvedl Mekdad.

Svědectví lékařů

„Udělali to tak, aby měli důvod na nás zaútočit,“ sdělil Mekdad televizní stanici ITV News. „Věřím jen tomu, co řekli naši lékaři, kteří byli přímo v Dúmě při náletu. Žádné mrtvé neviděli. A věřím jim, ne nějaké mezinárodní propagandě,“ dodal.

Nicméně ředitel jedné z největší zdravotnické agentury v Sýrii tvrdí, že doktorům, kteří ošetřovali otrávené, sdělila vláda, že pokud o tom promluví, ohrozí životy svých blízkých. „Přišli do nemocnic a zdravotnických center. Vyhrožovali jim, že pokud někomu něco řeknou, zemřou oni i jejich rodiny,“ popsal situaci novinářům.

Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlor, sarin, nebo je celý vymyšlený? Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlor, sarin, nebo je celý vymyšlený? | ČTK

Import mrtvol

Mekdad následně Západ obvinil, že přinutil rodiny, aby vypověděly o ztrátě dítěte nebo jiného příbuzného. Novináři se náměstka zeptali na videa pořízená na místě, na jejichž záběrech jsou vidět oběti útoku. „Ta těla odněkud importovali. Celé je to jedna velká lež,“ uvedl, dále obvinil Británii, že napomáhá teroristickým skupinám působícím na území Sýrie. „Chtějí svrhnout prezidentovu vládu.“

Dokonce i ruští armádní velitelé podezřívají Británii, že je „přímo zapletená do falšování důkazů o chemickém útoku v Sýrii“. Britská velvyslankyně pro OSN Karen Pierceová uvedla, že tato tvrzení jsou „zcela lživá“ a „absurdní“.

Vyšetřování OPCW

Vyšetřovatelé z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) již byli na místě útoku, dorazili však se značným zpožděním. Jejich návštěvu zdržovaly úřady, navíc když poprvé přijeli do Dúmy, někdo na ně střílel. Syrská vláda převzala kontrolu nad Dúmou, Mekdad ale varoval před skupinami teroristů, které se skrývají ve městě, podle něho mají na svědomí i střelbu na experty z OPCW.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim.  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

 

Samo ( 23. dubna 2018 21:46 )

Nadarmo nejsou Rusové v Sýrie nejenom vojensky přítomni, mají tam i propagandistické poradce, kteří Syřanům radí jak mají své zločiny zahlazovat. Rusové jsou naprostou špičkou v oblbování svých občanů a ve lhaní celému světu. I podle tvrzení ředitele zdravotnické agentury je vidět ruský podpis na zakrývání skutečnosti po bombardování chemickými zbraněmi v Dúmě. Naprosto stejně se chovají na východní Ukrajině, kam nepustí nikoho ze z cizinců a obzvláště nepustí novináře či jiné odborníky, kteří by je mohli usvědčit ze lži.

Zobrazit celou diskusi