Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Změna rétoriky v KLDR. Co vede k ústupkům? Experti spekulují, kde Kima tlačí bota

Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2018
14:36

Již tento týden se má sejít severokorejský vůdce Kim Čong-un se svým jihokorejským protějškem prezidentem Mun Če-inem. Politologové se dohadují nad tím, co Kima přimělo k tomuto kroku, roky preferoval spíše politiku izolacismu. Mezikorejský summit bude předehrou pro očekávané jednání mezi Kimem a americkým prezident Donaldem Trumpem, které se uskuteční v květnu nebo na začátku června, informovala stanice CNN.

Kimova ochota ke společnému setkání je drastickou změnou od jeho rétoriky v roce 2017, kdy USA a obzvláště americkým základnám na Guamu hrozil raketovým útokem. Odborníci proto přišli s několika teoriemi, proč Kim tolik stojí o jednání s Munem a Trumpem.

KLDR je na pokraji hospodářské krize

První teorie předpokládá, že přísné sankce uvalené na zemi kvůli jejímu jadernému programu KLDR naprosto zničily. Kim je ekonomicky zranitelný, a proto přistoupil k vyjednávání. Jde mu hlavně o to, aby USA a Rada bezpečnosti odvolaly tvrdá opatření, která byla zavedena. Do summitu vstupuje z pozice slabšího.

Trh KLDR s Čínou zcela zkolaboval, sevekorejský export se snížil o 95 %, za únor země vyvezla zboží pouze za necelé 2 miliardy korun, dovoz klesl o třetinu. To alespoň naznačují oficiální čínská data, která nemusí být naprosto přesná, sdělují jen to, co chce Peking. O KLDR to však vypovídá, že je v krizi. Běžní Severokorejci by na základě těchto zpráv neměli mít finance ani na základní potraviny. Úrodu navíc zničila neúnosná sucha. Lidé se nemůžou ani živit vývozem ryb, neboť to jim sankce zakazují.

V zemi je značná inflace a hrozí, že se měna naprosto zhroutí. Tato situace pravděpodobně donutila Kima, aby pozval jihokorejskou delegaci do své země a dojednal schůzku s Munem a následně i s Trumpem. Vůdce KLDR se potom vypravil do Pekingu, kde se setkal s prezidentem Si Ťin-pchingem. Stále není známé, o čem muži debatovali.

Šance pro USA

Kim dobře ví, že Čína může Severokorejcům každou chvíli zrušit dovoz ropy, čímž by se situace v KLDR ještě zhoršila a politologové věří, že bez podpory čínského prezidenta by nikdy se summitem nesouhlasil.  Pokud by se tato teorie potvrdila, USA bude mít šanci systematicky změnit stalinistický ekonomický a sociální řád, který v KLDR platí.

Kim Čong-un s prezidentem Si Ťin-pchingem. Kim Čong-un s prezidentem Si Ťin-pchingem. | Reuters

William Brown, profesor z Georgetownu, se domnívá, že je to pro USA a celý západní svět jedinečná příležitost. Kim Čong-un zaslíbil denuklearizaci země i to, že už dál nebude provádět žádné testovací odstřely. „Kim se možná nebude chtít vzdát svých zbraní, to není to žádná tragédie. My bychom měli využít příležitosti a nabídnout mu ekonomickou podporu a na oplátku od něj požadovat, aby svůj arzenál nechal zrezivět,“ uvedl profesor Brown.

Jaderný arzenál = síla a výhoda

Kim do své funkce nastoupil před šesti lety, od té doby buduje své postavení jako silného vojenského diktátora, který je díky svému jadernému programu schopen bránit svou zemi.  Druhá teorie předpokládá, že Kim je v součanosti naprosto spokojený s výsledky svého zbrojení, a proto svou pozornost zaměřil na další věc, kterou chce zlepšit – mezinárodní vztahy.

Setkání s Trumpem jako rovný s rovným je pro Kima vítězstvím, kterého nedosáhl ani jeho otec, Kim Čong-il, ani jeho děd, Kim Ir-sen. Žádná propaganda, ani image silného vůdce však nemůže skrýt, že Severní Korea je chudá země, který nutně potřebuje zahraniční pomoc.

Kim se chce vyhnout válce

Třetí teorie toho, proč se Kim Čong-un rozhodl přistoupit na společné jednání, je to, že se snaží vyhnout válce. Zaroveň však nechce „prohrát“ a vzdát se svých zbraní. Jeho záměrem je pravděpodobně odvolání sankcí a narušení spojenectví Soulu a Washingtonu.

I když předběžně souhlasil s denuklearizací, odborníci pochybují o tom, že se bude chtít vzdát zbraní, které už má. Kim se bude snažit si zachovat svůj arzenál. Adam Mount z Federace amerických vědců se domnívá, že Kim Čong-un a jeho poradci vědí, že válka s USA a spojenci by zemí a režimem hluboce otřásla, proto se jí snaží vyhnout.

Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět Jaderné testy režimu diktátora Kim Čong-una dál děsí svět | ČTK

KLDR podle Mounta nabídne USA symbolické kroky, jako: omezení testovacích odpalů, pozastavení jaderného programu a další, a Kim bude doufat, že „to Trump přijme, odvolá sankce a označí to za vítězství pro USA“. Mount dodal, že KLDR získaný čas a zdánlivé příměří využije k ještě většímu upevnění moci a přípravě na válku, ze které by Kim Čong-un vyšel jako vítěz.

„Ale pozastavení Kimova jaderného programu lze určitě považovat za vítězství. Pokud se na něm dohodnou, Trump může být spokojený,“ dodal Mount.

Opatrný přístup Trumpa

Prezident Trump a jeho poradci jsou jistě se všemi třemi teoriemi obeznámeni a připravují se na každý možný scénář. Trump je zatím velmi opatrný. „Krize rozhodně není u konce, k tomu je ještě dlouhá cesta,“ nechal se slyšet poté, co Kim oznámil, že nebude pořádat další cvičné odpaly.

„Kim zatím nabídl spoustu ústupků, nelze ale čekat, že se všeho vzdá najednou. Jen dává najevo, že chce, aby summit proběhl hladce, a že je otevřený vyjednávání,“ řekl Čcheong Seong-čchang z thinktanku Sejong Institute.

regil ( 23. dubna 2018 15:55 )

Je to jen dočasný kimův fígl.

Zobrazit celou diskusi