Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V USA dopadli nahého střelce. V kavárně zastřelil 4 lidi, je prý pomatený

Autor: tl, ČTK, zzu - 
23. dubna 2018
20:30

Americká policie dnes dopadla muže podezřelého z nedělní vraždy čtyř lidí v kavárně Waffle House poblíž Nashvillu ve státě Tennessee. Při útoku devětadvacetiletého Travise Reinkinga byli podle policie zraněni další čtyři lidé. Podle úřadů je muž, který měl při zadržení u sebe zbraň, zřejmě duševně chorý. Oblečený jen v kabátu v noci na neděli přiběhl v občerstvení Waffle House. Poté zahájil střelbu. Na místě zabil tři lidi, další později zemřel v nemocnici. Zraněni byli další 4 lidé. Poté, co ho jeden ze zákazníků odzbrojil, střelec uprchl. Při útěku se zbavil kabátu a zůstal zcela nahý. 

Muž začal střílet zhruba v půl čtvrté ráno místního času. Nejdříve zastřelil dva lidi venku a pak vrazil do kavárny. Tam pokračoval ve střelbě. 

Jeden ze zákazníků kavárny se pokusil střelce zlikvidovat a podařilo se mu vyrvat zbraň z ruky. Střelec poté z místa pěšky uprchl.

 

Oběti útočníka z Nashville Oběti útočníka z Nashville | Facebook

Policie později na tiskové konferenci představila muže, který zřejmě zabránil daleko větší tragédii. Byl jím  z hostů James Shaw, který se do podniku přišel najíst po návštěvě nočního klubu. Když uslyšel výstřely přicházející zvenku, myslel si prý, že spadla hromada táců, avšak pak uviděl ležet na zemi jednoho ze zaměstnanců a viděl, jak pachatel prostřelil dveře. „V tu chvíli jsem si řekl, že nedám svou kůži lacino. Když se mu zasekla zbraň nebo tak něco, prašil jsem ho křídlem dveří,“ řekl na tiskové konferenci policie Shaw.

Později se muže začali prát pušku AR-15, vytrhl mu ji útočníkovi a odhodil za pult. Poté jej vyvlekl ven, načež se mu muž vysmekl a utekl. 

 „Jsem si jistý, že ten muž, který se pokusil útočníka odzbrojit, zachránil pár lidí. Kdyby měl ten chlápek šanci znovu nabít zbraň, uvnitř byla spousta dalších osob,“ řekl už předtí podle webu Tenessean.com svědek Chuck Cordero. V kavárně bylo přeplněno a lidé v té době čekali venku, až budou moci být uvnitř obslouženi.

 Útočník podle svědků během své akce nic neřekl. 

 

Místo střelby v Nashville Místo střelby v Nashville | Nashvillská policie

 

Policie pronásledující mladíka ho v tweetu popsala jako „muže bílé pleti a krátce ostříhaného“. Později zveřejnila fotografii „osoby, po níž v souvislosti se střelbou pátrá“. Jde o Travise Reinkinga (29).

 

Později nashvillská policie na twitteru informovala, že Reinking byl zadržen nedaleko svého bydliště. U sebe měl batoh, v němž policisté našli pistoli a náboje. Při zatýkání se nebránil. Policistům odmítl ke svému činu cokoli říci.

 

 

 

 

 

 

„Vůz, kterým střelec přijel na místo činu, je registrován na jeho jméno. Střelec se nejdříve pohyboval v kabátě, který pak odhodil a zůstal zcela nahý. Zahlédli jste Reinkinga?“ napsala v tweetu policie.

 

 

Střelec byl  ozbrojený poloautomatickou pušku AR-15, která je často používána při masakrech střelnou zbraní v USA. Podobná zbraň byla použita i loni v říjnu při masakru v Las Vegas, při němž zahynulo 58 lidí, a při střelbě ve škole na Floridě letos v únoru, při níž bylo zabito 17 studentů.

Šéf nashvillské policie Steve Anderson předtím novinářům řekl, že motiv útočníka zůstává nejasný. Zatímco z místa činu prchl zcela nahý, při zatýkání byl oblečen.

Podle policie několik dní před činem ukradl z místní prodejny automobilů vůz BMW, který byl později objeven u jeho domu.

Reinking je úřadům známý již z dřívějška. Loni v létě byl zadržen v zakázaném pásmu u Bílého domu. Prostor odmítal opustit s tím, že chce mluvit s prezidentem Donaldem Trumpem. Po incidentu mu policie pozastavila právo držet střelné zbraně. V květnu 2016 si Reinking policii stěžoval, že ho obtěžuje světoznámá americká zpěvačka Taylor Swiftová, která mu prý odposlouchává telefon. Výzvy policie, aby se nechal vyšetřit u lékařů, údajně vytrvale odmítal.

Podle posledních informací jsou kromě obětí dvě osoby ve vážném, avšak stabilizovaném stavu. Blíže nespecifikovaná zranění utrpěli dva další lidé. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pekaaaros ( 24. dubna 2018 08:03 )

Amíci sebrali Indiánům území, pak si tam dovezli černý otroky, kteří ještě donedávna neměli ani volební právo. Za sebe říkám, že Amíci mají problém hlavně sami se sebou a cpou se všude do světa. A co je na tom nejhorší, když si člověk uvědomí, co je to vlastně ta původní Amerika? Nový svět. Západní Evropané šli hledat nové štěstí za Atlantic v těch minulých staletích. největší stín dějin lidstva leží na hodnotách západní Evropy. a ty nám furt předkládají TOP09 a další strany "demokratického bloku"

yokky ( 23. dubna 2018 00:43 )

😒😜💀💀💀💀💀💀💀A Co v Cesku,tam je to v poradku??,zamet si pred svojim prahem a nekritizuj.......

gladio ( 22. dubna 2018 21:19 )

zabil 4 kuciaky očekávám pochody havlofašistů a pád vlády, a demonstranti budou řízení sorosem a mediální štvanice ,herci s sebou budou mlátit o zem na ulicích jako na slovensku ,nebo ne ?

ivoadler ( 22. dubna 2018 16:45 )

Asi mu při útěku bylo horko. Obdivuji, jak jsou Američani stateční. Je vidět, že s tím střílením na veřejnosti mají praxi.

Zobrazit celou diskusi