Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Exprezident se stal premiérem a Arméni vyšli do ulic. „Zase chce ovládnout zemi“

Autor: ČTK, ivm - 
22. dubna 2018
12:30

Arménská policie v neděli v centru Jerevanu zábleskovými granáty zakročila proti demonstrantům, kteří požadují odstoupení šéfa kabinetu Serže Sargsjana, někdejšího prezidenta. Při zákroku byl společně s dalšími dvěma poslanci zadržen vůdce opozice Nikol Pašinjan, napsala agentura TASS. Arménské úřady zprávu o zadržení opozičních představitelů popírají.

Politici byli pouze „silou vyvedeni z řad demonstrantů, aby tak bylo ukončeno nezákonné shromáždění aktivistů“, uvádí se v prohlášení bezpečnostních složek.

Protesty dnes v arménské metropoli Jerevanu znovu propukly poté, co Sargsjan odmítl s opozičním předákem vyjednávat. Ačkoli sám k dialogu vyzval, během krátkého setkání s Pašinjanem šéf kabinetu nakonec uvedl, že opozice nemá dostatečnou politickou legitimitu k diskusi.

Předseda vlády, který do funkce nedávno vstoupil po deseti letech v úřadu prezidenta, prosadil loni v Arménii zrušení prezidentského systému a jeho nahrazení systémem parlamentním. Podle opozice si tak chce uzurpovat moc. Demonstranti už od pondělí blokují jerevanské centrum a žádají Sargsjanovo odstoupení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi