Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sraz neonacistů u české hranice: Byly to policejní manévry, ukázala odtajněná čísla

Autor: ČTK - 
22. dubna 2018
18:08

Ve východoněmecké obci Ostritz u českých hranic až v nedělil skončil původně dvoudenní festival, na který v pátek a v sobotu přijely stovky neonacistů z různých zemí při příležitosti pátečních narozenin nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Akce se obešla bez vážnějších incidentů, o což se zasloužila mimořádná bezpečnostní opatření a velké nasazení policejních sil, konstatoval podle portálu Focus policejní ředitel Holger Löwe, který policejní operaci řídil.

Do saského městečka s 2300 obyvateli, které leží na hranicích s Polskem a nedaleko severu Čech, nakonec přijeli radikálové nejen z Německa, ale také z Rakouska, Švýcarska, Polska a rovněž z Česka. Podle policie jich bylo kolem 1200. Protestní protineonacistické akce, která se v obci konala současně, se podle agentury DPA zúčastnilo zhruba 3000 lidí.

1200 účastníků, 1900 strážců pořádku

Policie až v neděli zveřejnila počet policistů, kteří během extremistického srazu v areálu jednoho z místních hotelů byli v pohotovosti. Löwe měl k dispozici na 1900 strážců pořádku, včetně příslušníků spolkové policie. Saským policistům vypomohli kolegové z policejních sborů Berlína, Bádenska-Württemberska a Durynska.


Od pátku do nedělního poledne bylo v Ostritzi podle policejní zprávy zaznamenáno přes 70 trestných činů a sedm přestupků, ale nic nadmíru závažného. Konflikty mezi neonacisty a účastníky protestní akce nazvané festival míru se policistům podařilo udržet na verbální úrovni. 

Podle dřívějších informací někteří pořadatelé akce v malém městečku, které leží na hranicích s Polskem a nedaleko severu Čech, nosili černá trička s nápisem „bezpečnostní služba árijské bratrstvo“ s obrázkem dvojice zkřížených granátů. Státní zastupitelství v nedalekém Zhořelci (Görlitz) dospělo k tomu, že tato trička i podobné plakáty nápadně připomínající znak jedné z divizí Waffen-SS porušují zákon. Z rozhodnutí soudu je proto policisté zabavili, o čemž informovali na Twitteru. Zároveň začalo vyšetřování osob, které trička nosily.

Návštěvníci festivalu se museli podrobit policejním kontrolám. Ani to je neodradilo. Návštěvníci festivalu se museli podrobit policejním kontrolám. Ani to je neodradilo. | ČTK

Další člověk je vyšetřován kvůli tomu, že k pozdravu zdvihl napřaženou pravici, jak měli ve zvyku nacisté. Své politické přesvědčení rozhodně nezastírají ani ostatní účastníci akce nazvané Schild und Schwert (štít a meč), zkráceně SS. Někteří z nich nosí trička s nápisy jako „Adolf byl nejlepší“ nebo „Já (miluji) HTLR“. Do města s 2300 obyvateli jich podle pořadatelů dorazilo asi tisíc. Jsou mezi nimi i neonacisté z Rakouska, Švýcarska, Česka nebo Polska.

Na protestní tiskovku zástupce AfD nedorazil

Proti radikálům, kteří jsou většinou schováni v soukromém hotelovém areálu, protestovali obyvatelé obce i lidé z okolí. Jasné podpory se jim dostalo i od politiků prakticky ze všech stran. Že setkání neonacistů odmítají, dali v sobotu při společné tiskové konferenci najevo konzervativci, sociální demokraté, zelení i zástupce Levice. Chyběl jen reprezentant protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Během pozdního odpoledne se odehrálo několik menších šarvátek mezi skupinkami pravicových extremistů a levicových protestujících, které ale nepřerostly v nic většího. Policistům se téměř vždy podařilo držet obě skupiny od sebe.

„Alcohol frei“

K relativně klidnému průběhu akce zřejmě hodně přispěl i zákaz alkoholu, kterému se neonacisté museli podřídit. Původně se vztahoval jen na část jejich akce, posléze byl ale rozšířen na celou. Někteří z nich to podle televizní a rozhlasové stanice MDR řešili tak, že pivo a další nápoje chodili nakupovat do blízkého supermarketu. Před vstupem do festivalového areálu je ale museli buď vypít, nebo odevzdat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

taupan ( 22. dubna 2018 20:51 )

Proč policie nechrání hranice před arabáčema ???

Zobrazit celou diskusi