Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tým vyšetřovatelů dorazil do syrské Dúmy. Dva týdny poté, co byl hlášen chemický útok

Autor: jer, ČTK - 
21. dubna 2018
18:08

Experti Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v sobotu zahájili práci v syrské Dúmě při vyšetřování chemického útoku, který tam byl údajně spáchán před dvěma týdny. Vzorky, které již odebrali, budou analyzovány v laboratořích v Nizozemsku, informovala podle agentury DPA OPCW, jež nevyloučila, že její specialisté pojedou ještě jednou.

Dúmá se 7. dubna stala terčem údajného chemického útoku, který si vyžádal přes 40 životů a který opoziční síly a Západ připisují syrské vládě prezidenta Bašára Asada. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z útoku odmítají.

Minulou sobotu Spojené státy, Británie a Francie reagovaly koordinovaným vojenským úderem na syrské cíle, které podle západních zemí sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Nikdo při náletech nezemřel. Damašek a Moskva nálety ale označily za agresi vůči svrchovanému státu.

Experti z OPCW, kteří byli pověřeni hledáním stop po údajném útoku, se do Dúmy dostali teprve v sobotu, přestože do Damašku přijeli už během minulého víkendu. Odklad mise Damašek a Moskva zdůvodnily mimo jiné bezpečnostními riziky.

Bezpečnostní tým OSN, který do Dúmy přijel jako předvoj mise OPCW, v úterý musel město opustit, když se stal terčem střelby neznámých útočníků. V pátek se objevily spekulace, že byl v Dúmě viděn vůz OSN, agentura Reuters ale vzápětí napsala, že šlo zřejmě pouze o vůz s poznávací značkou typickou pro mezinárodní organizace.

Francouzské ministerstvo zahraničí v úterý dalo najevo obavu, že důkazy o chemickém útoku z Dúmy mizí, zatímco vyšetřování se odkládá. Moskva obvinění z maření práce mezinárodních expertů odmítá.

Americký ministr obrany Jim Mattis obvinil z maření práce vyšetřovatelů OPCW syrskou vládu. Damašek je podle něj známý tím, že „se snaží odklidit důkazy předtím, než se na místo dostane tým vyšetřovatelů“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

matno ( 21. dubna 2018 19:49 )

 Pokud si vzpomínám, tak po "údajném" chemickém útoku to byli Asad s Rusama, kdo žádali o okamžité vyslání mezinárodní komise. Odpovědí jim bylo bombardování, a to se stihlo, ajta, ajta, uf, uf, přesně den !!! před příjezdem této komise na místo. Pročpak se nečekalo na výsledky odběrů? To musí být přece každému jasné jak facka. A teď se bude poukazovat na to, že se tam inspektoři dostali až 14 dní po útoku. Zapomněli ovšem dodat, že Syřani s Ruskem odpovídají za bezpečnost inspektorů. A vzhledem k tomu, že tam bylo nalezeno několik nevybuchlých bomb, tak k tomu zpoždění měli sakra důvod. Opravdu nevím, kdo by hned po útoku lezl prohrabávat sutiny. Kdyby se někomu z komise něco stalo, tak to by bylo řevu! A možná další "odvetný" úder.

Dannero ( 21. dubna 2018 18:52 )

a to někdo nemůže vyšetřit oběti, nebo alespoň ty co přežili, protože útok chlorem se dá poznat na první pohled,nechává stopy na kůži a mnoho dalších viditelných příznaků které ovšem nikde nejsou vidět u obětí na videu.Vypadají spíš jako přidušeni požárem nebo prachem po výbuchu bomby.

Agent_007 ( 21. dubna 2018 17:48 )

Pelikán to řekl přesně : My musíme věřit svým spojencům protože nesmíme věřit svým nepřátelům i kdyby tu pravdu měli.Nikdy se to nevyšetří.

Zobrazit celou diskusi