Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Orbán jásá, vyštípal údajného „nepřítele lidu“ Sorose. Nadace odchází z Maďarska

Autor: ČTK - 
19. dubna 2018
21:33

Nadace amerického finančníka maďarského původu George Sorose Open Society Foundation (OSF) oznámila odchod z Maďarska. Napsala to dnes agentura APA s odvoláním na zprávu, která vyjde v pátek v rakouském deníku Die Presse. List svoji informaci zveřejnil s odvoláním na centrálu OSF v New Yorku. Podle ní chce nadace sídlo pobočky přesunout z Budapešti do Berlína, kde by měla být nová filiálka otevřena v létě.

Nadace nechtěla Die Presse sdělit důvod tohoto kroku. Nicméně podle APA je za rozhodnutím zřejmě tvrdá kampaň proti Sorosovi, kterou před maďarskými parlamentními volbami vedl konzervativní premiér Viktor Orbán. Jeho strana pak ve volbách 8. dubna přesvědčivě zvítězila.

Orbán líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách. Maďarský provládní týdeník Figyelö před týdnem zveřejnil jména dvou stovek lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za „Sorosovu žoldáckou armádu“.

Na zveřejněném seznamu jsou především členové skupin hájících lidská práva, představitelé protikorupčních organizací, obhájci uprchlíků, investigativní novináři a také činitelé Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti, kterou Soros založil.

kradu ( 20. dubna 2018 06:46 )

už to nečichej

loko ( 20. dubna 2018 06:38 )

není těžké najít největší idioty v česku. Tady je jich hned 6.

fotrpjotr ( 20. dubna 2018 01:54 )

Takového premiéra by jsme potřebovalii

cocumysvole ( 19. dubna 2018 23:26 )

Orbán? Co mu jinýho zbejvalo? Tam už to bylo na defenestraci

Digitt ( 19. dubna 2018 22:51 )

udajného heh vy jste banda kreténů...

Zobrazit celou diskusi