Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zapomeňte na prezidenta! Alžběta II. žádá státníky, aby po ní nastoupil princ Charles

19. dubna 2018
18:01

Nástupcem královny Alžběty II. v čele britského Společenství (Commonwealth) by se měl stát princ Charles. Nejdřív to řekla samotná královna, poté podporu následníkovi britského trůnu a synovi panovnice vyjádřila i britská vláda. To vše u příležitosti pětidenního summitu volného sdružení Spojeného království a některých jeho bývalých dominií a kolonií, který končí v pátek. Před jeho konáním se přitom objevily návrhy, aby místo Charlese usedl do čela někdo jiný v roli prezidenta organizace.

Královna „své upřímné přání“, aby po ní zasedl na její místo Charles, přednesla ve zvláštním projevu k účastníkům summitu Commonwealthu v útrobách Buckinghamského paláce. „Byla bych ráda, aby pokračoval v práci, kterou započal v roce 1949 můj otec,“ nenápadně upozornila na dosavadní tradici následnictví britské monarchie v čele organizace. Problém je, že čistě technicky tato funkce dědičná není. Britská média upozornila, že královnina otevřená podpora princi je krajně nezvyklým krokem – obvykle do politiky, zvláště té spojované s demokracií, nezasahuje. 

„Spojené království podporuje to, aby se princ z Walesu stal příští hlavou Společenství. Byl hrdým podporovatelem Společenství více než čtyři desetiletí a s vášní vždy hovořil o jedinečné různorodosti organizace,“ uvedl posléze mluvčí britské vlády. Zároveň však zdůraznil, že o nástupnictví musí rozhodnout Společenství jako celek.

Lobbing Alžběty II. kazí labourista Corbyn

Královna Alžběta II. lobbuje u jednotlivých vlád už několik let, aby se jejím nástupcem v čele Společenství stal její syn. Například s Austrálií tuto otázku královnin pověřenec řešil už v roce 2013. Na summitu na Maltě v roce 2015 však vyjádřilo několik představitelů organizace pochybnosti o tom, zda by měl princ z Walesu usednout v jejím čele. Těsně před konáním nynějšího summitu pak účastníci řešili návrh, aby byl zvolen z více kandidátů prezident Commonwealthu.

Bouřlivou debatu vyvolal v posledních dnech především šéf britské parlamentní opozice, labourista Jeremy Corbyn, který řekl, že funkce hlavy Společenství by neměla automaticky přejít na Charlese a členové organizace by si měli vybrat svého vrcholného představitele demokratickou volbou.

Rozhodne se v pátek? 

O otázce nástupnictví by se mohlo podle britského tisku debatovat na závěr pětidenního summitu v pátek. Jakékoli rozhodnutí musí zástupci zemí přijmout konsenzem. Otázka nástupnictví je aktuální, v sobotu oslaví Alžběta II. již 92. narozeniny a postupně se stahuje z veřejného života.

Summit zemí Společenství se koná jen každé zhruba dva roky. Členem organizace je 53 zemí světa, kromě Británie například Kanada, Austrálie, Indie, Pákistán či řada afrických států. V šestnácti členských zemích je britský panovník zároveň formální hlavou státu.

Video  Princ Charles jako dítě  - Youtube.com/The British Monarchy
Video se připravuje ...

ladybug ( 19. dubna 2018 21:10 )

Jo v Kanadě se mluví o tom, že by měli z téhle organizace vystoupit.

cocumysvole ( 19. dubna 2018 19:50 )

Však jó takovej šolich se jen tak nepouští

Zobrazit celou diskusi