Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zátah na Cosa Nostra na Sicílii: Policie zatkla 22 mafiánů, ale kmotr kmotrů jim zase unikl

Autor: ČTK, ivm - 
19. dubna 2018
15:23

Italská policie ve čtvrtek zatkla 22 osob z okolí nejvyššího bosse sicilské mafiánské organizace Cosa Nostra Mattea Messiny Denara. Informoval o tom deník La Repubblica. Denaro, číslo jedna na policejním seznamu hledaných členů mafie, spravedlnosti 25 let uniká. Zadržení byli mimo jiné obviněni z mafiánského spolčování, vydírání a z nelegálního držení zbraní.

„Tato operace je částí širšího vyšetřování, které si klade za cíl zadržet Mattea Messinu Denara. Policie se při něm snaží oslabit kriminální kruhy, o něž se (Denaro) opírá, a připravit je o jejich ekonomické zdroje,“ informovala v tiskovém prohlášení policie.

Muži z mafiánských rodin působících v obcích v okolí západosicilského města Trapani byli zatčeni díky vzkazům psaným na útržcích papírků v kódech, takzvaných pizzini, jejichž prostřednictvím italské podsvětí komunikuje.

Pětapadesátiletý Denaro je na útěku do roku 1993. Je považován za následníka minulých šéfů Cosa Nostry Tota Riiny a Bernarda Provenzana, kteří v uplynulých letech zemřeli ve vězení. Jediná známá fotografie tohoto mafiánského bosse pochází z 90. let minulého století. Deník La Repubblica dnes zveřejnil jeho poslední identikit. V nepřítomnosti byl za vraždy, které spáchal a na nichž se podílel, odsouzen k doživotí.

Italská média zveřejnila úryvky z odposlechů z vyšetřování. Jeden z mužů na nich například říká, že stejně jako má sochy v jižní Itálii populární světec Padre Pio, měli by je mít i Denaro a jeho otec, který zemřel v roce 1993.

Jiný odposlouchávaný mafián na nahrávce zase schvaluje vraždu 14letého chlapce Giuseppeho Di Mattea, jehož Cosa Nostra držela v zajetí dva roky, protože jeho otec začal spolupracovat se spravedlností. V roce 1996 byl chlapec zavražděn a jeho tělo rozpuštěno v kyselině. „Dobře udělal,“ schválil odposlouchávaný rozhodnutí Giovanniho Bruscy, na jehož rozkaz chlapce zabili.

Video  Rozhovor s podnikatelem Vadalou: Odmítá obvinění, věří ve vyšetření Kuciakovy vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi