Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zákaz brček, tyčinek do uší i míchátek kávy. Mayová vyhlásila válku plastům

Autor: Darina Jíchová - 
19. dubna 2018
17:18

Britská premiérka Theresa Mayová již několikrát označila plastový odpad za jednu z největších ekologických katastrof současné doby. Uvedla, že světu vládne „odhazovací kultura“, která znečišťuje životní prostředí a ničí oceány. Rozhodla se proto vydat zákaz plastových brček, vatových tyčinek do uší a míchátek kávy, informoval deník Daily Mail.

„Ročně je v Británii odhozeno osm miliard plastových brček,“ oznámila Mayová. „Zamořujeme přírodu nebezpečným plastem a ničíme ekosystémy, musíme tomu učinit přítrž,“ uvedla pro Daily Mail, rovněž pochválila noviny za jejich akci Velký úklid plastů, na kterou se přihlásilo přes čtyři tisíce čtenářů.

Po celé Británii se pořádají úklidové akce, při kterých se lidé snaží sebrat všechny odpadky ničící tamní ekosystém. Po celé Británii se pořádají úklidové akce, při kterých se lidé snaží sebrat všechny odpadky ničící tamní ekosystém. | reprofoto/twitter

Konec plastových brček

Ministr pro životní prostředí Michael Gove se už několikrát snažil „vyřadit z prodeje“ plastová brčka. Mayová chce být ale ještě důslednější a do chystaného zákazu zahrnula tyčinky na čištění uší a míchátka horkých nápojů. Ministerstvo financí hodlá zatlačit na společnosti, aby zpoplatnily jednorázové plastové předměty jako kelímky, lahve, obaly, tašky a sáčky.

Podle zdrojů by pro společnosti neměl být problém, aby přešly na alternativy – papírová brčka, dřevená míchátka a tyčinky do uší. Vláda uvedla, že návrh bude teprve muset s firmami, kterých by se to týkalo, probrat. Zákaz vejde v platnost nejdříve za rok. Mayová upozornila, že ročně se do oceánů dostane 12 tun plastového odpadu, který „naprosto ničí podstatu mořského ekosystému“.

„Už jsme omezili používání igelitových tašek, nyní bojujeme proti jednorázovým plastovým předmětům. V oceánu jich plavou miliardy, musíme zabránit tomu, aby se děsivá situace ještě zhoršovala. K našemu plánu už se připojilo mnoho firem, restaurací a barů. Je však třeba, aby se iniciativy chopila vláda a ukázala společnosti, jakým směrem v péči o životní prostředí budeme postupovat,“ uvedl ministr pro životní prostředí Gove.

Zvířata v sevření plastu

„Plastový“ zákaz bude nejprve platit pouze v Anglii, vláda však doufá, že se jí ho podaří rozšířit i do dalších částí země. Wales i Skotsko už oznámily, že jednají o zákazu plastových vatových tyčinek do uší. Stanice BBC ve svém pořadu Blue Planet 2 pravidelně přináší reportáže o zvířatech, která se stala obětí znečištění. Naposledy informovali o albatrosovi, kterého zabilo plastové párátko.

Zvířata se často stávají obětí plastového odpadu. Zvířata se často stávají obětí plastového odpadu. | reprofoto/twitter

Jeden britský pár zase na své plavbě vylovil želvu zcela zamotanou do změti plastových tašek. „Pokoušela se nám uplavat, ale nemohli jsme ji tak nechat,“ uvedla bývalá policistka Michelle Howellová.

Commonwealth za čistý oceán

Mayová rovněž promluvila o boji se znečištěním na summitu Commonwealthu, sedm zemí se k Británii přidalo již v minulosti a bojují za očištění oceánů. Premiérka uvedla, že zemím, které se programu na ochranu životního prostředí zúčastní, bude poskytnuta dotace ve výši jedné miliardy korun.

Vláda poukázala na úspěch jejich nařízení zpoplatnění igelitových tašek, který snížil jejich spotřebu a tedy i jejich odhazování venku, stejné výsledky čeká i od zákazu brček a dalších plastových předmětů. Mayová uvedla, že do roku 2042 bude v zemi zakázán veškerý plast. Nicméně řešení jednoho z největších problémů – plastových lahví a jejich zpoplatnění – odložila až na rok 2020.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

votomtoje ( 20. dubna 2018 09:49 )

Zákaz brček? A co budou používat fetky na svojí lajničku?

krtek. ( 19. dubna 2018 18:03 )

brčku se také říká slámka , puvodně se dělalo ze slámy ? jinak nechapu problem s likvidaci platu, pokud se prozene spalovnou urcite je to na prirodu mensi zatez nez kdyz se to sype do more atp.

jasnovidec01 ( 19. dubna 2018 17:48 )

Kdyby nebyli čuňata u házeli to do koše tak to v moři není.Je vidět jaký jsou to prasata,a to se podle nich opičíme v čemkoli.tak tam nebudou plastový věci ,ale dřevěný ,tak co si pomůžou.Prase zůstane prasetem.

cocumysvole ( 19. dubna 2018 17:19 )

Tak to ta poblázněná štěkna vzala opravdu za správný konec.

Zobrazit celou diskusi