Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na internetu už Islámský stát netáhne. Žádná velká výhra: Jeho místo zabrala Al-Káida

19. dubna 2018
11:54

Teroristická organizace Islámský stát (IS) se ztrátou většiny ovládaného území v Sýrii a v Iráku ztratila i schopnost udržovat svou přítomnost na sociálních sítích a vytvářet účinnou internetovou propagandu. V tiskové zprávě o konferenci, která se tento týden věnovala novým strategiím v boji s teroristickou propagandou na internetu, to ve středu uvedla evropská policejní organizace Europol.

„Současně se ale jiné skupiny, například Al-Káida, snaží zaujmout prostor, který IS uvolnil,“ upozornil Europol. Výsledkem je tak komplikovanější a méně přehledná situace a v důsledku také těžší orientace a rozlišování teroristické propagandy a komunikace extrémistů na sociálních sítích. 

Výpadek „profesionální“ propagandy IS totiž vedl k jejímu postupnému promíchání s příspěvky těch, kdo se skupinou jen sympatizují. Výzvy k tomu, aby v Evropě útočili osamělí jednotlivci, tak nyní podle Europolu na sítích publikují „nejrůznější hráči.

Podle Europolu je tak v dané situaci nákladný, neefektivní a z pohledu ochrany základních práv také sporný přístup, který by předpokládal hromadný sběr dat.

Vyšetřovatelé naopak potřebují jak dobré hodnocení dynamického prostředí, v němž se terorismus vyvíjí, tak také účinné nástroje a metody k jeho včasnému odhalování při trvající ochraně soukromí obyčejných občanů, plyne z tiskové zprávy konference Europolu.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

agfor ( 19. dubna 2018 12:24 )

Islámská sebranka jako islámská sebranka.

Zobrazit celou diskusi