Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vraťte se z nepřátelských zemí domů! Rusko volá zpět studenty z Británie

Autor: ČTK, ula - 
17. dubna 2018
23:05

Ruské úřady zahájily kampaň za návrat ruských studentů ze zahraničí, zejména ze zemí označovaných za nepřátelské. Podle informace listu Kommersant je Moskva přesvědčena, že mnozí Rusové studující v zahraničí se chtějí do vlasti z politických důvodů vrátit. Platí to prý hlavně o Británii, která je s Ruskem v prudkém sporu o okolnosti otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery armádním jedem.

Navrátivším se studentům bude podle Kommersantu nabídnuto pokračování ve studiu na moskevských školách nebo přímo pracovní zařazení, například na Dálném východě. Žádný nátlak na ruské studenty v cizině prý Moskva vykonávat nebude, důvodem kampaně je obava o jejich bezpečnost.

Podle informací ruského ministerstva školství studovalo loni na zahraničních vysokých školách kolem 60.000 Rusů. Kommersant píše, že Rusové studující v Británii si na útlak ze strany tamních úřadů nestěžují, nezávislost univerzit na státu je v Británii zajištěna a hodnocení studentů je prý objektivní. Někteří si navíc po ukončení studia hledají práci ve Spojeném království a nevracejí se domů.

Kterých evropských států kromě Británie se má kampaň za návrat studentů do Ruska týkat, Kommersant neuvádí. "Bezpečnost našich mladých lidí, kteří se učí v cizině, je naléhavou otázkou. Máme vážné obavy, že mladí Rusové se mohou stát oběťmi provokací v zemích, které mají k naší zemi nepřátelský vztah," komentovala akci Oxana Burjaková z ruské státní společnosti Rossotrudničestvo, která kampaň iniciovala.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

Zobrazit celou diskusi