Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Na chemický útok měl prostředky jen Asad,“ řekla Mayová. USA: Rusko manipuluje s důkazy

Autor: ČTK, tl - 
16. dubna 2018
22:19

Chemický útok v syrské Dúmě nemohl spáchat nikdo jiný než režim prezidenta Bašára Asada. V britském parlamentu to v pondělí řekla premiérka Theresa Mayová, podle níž Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo veškeré snahy o diplomatické řešení krize. Británie spolu se Spojenými státy a Francií v sobotu podnikla vojenský úder proti cílům v Sýrii. Americký zástupce při mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zároveň v pondělí obvinil Rusko, které je spojencem syrského režimu, že v Dúmě patrně manipulovalo s důkazy o chemickém útoku.

„Nemůžeme dopustit, aby se užití chemických zbraní stalo normálním,“ uvedla v britském parlamentu Mayová. Podle ní nemohl údajný chemický útok v Dúmě spáchat nikdo jiný než syrský režim, neboť barelové bomby s chemickou látkou shodily vrtulníky, které povstalci nemají k dispozici. Teroristé z organizace Islámský stát (IS) v oblasti nepůsobí, doplnila Mayová.

Theresa Mayová při obhajobě britského úderu na syrské cíle v parlamentu. Theresa Mayová při obhajobě britského úderu na syrské cíle v parlamentu. | ČTK

Premiérka obhajovala své rozhodnutí nařídit vojenský zásah proti cílům v Sýrii, aniž jej schválila Rada bezpečnosti OSN. Diplomatické snahy o řešení krize po údajném chemickém útoku podle ní selhaly, neboť všechny pokusy potrestat syrský režim nebo zahájit nezávislé vyšetřování zablokovalo v Radě bezpečnosti Rusko. Moskva podle Mayové podpořila Damašek i ve snaze zahladit stopy po použití chemických zbraní.

Předsedkyně vlády také upozornila, že vojenský zásah nebyl intervencí do syrské občanské války, ani snahou o změnu režimu v této blízkovýchodní zemi. Šlo podle ní o jednorázovou akci, jejímž cílem bylo omezit schopnost Asadova režimu použít chemické zbraně proti vlastním lidem.

Corbyn za útokem vidí vrtochy Trumpa

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci na řeč Mayové uvedl, že to, co se stalo v Dúmě, je „hrozivé“, britská premiérka by se ale měla „zodpovídat tomuto parlamentu, ne vrtochům amerického prezidenta“.

„Neudělali jsme to, protože nás prezident Trump požádal, udělali jsme to, protože jsme byli přesvědčeni, že to je správné, a v tom nejsme sami. Akci, kterou jsme podnikli, se dostala široká mezinárodní podpora,“ řekla premiérka.

Jeremy Corby, šéf britských labouristů. Jeremy Corby, šéf britských labouristů. | ČTK

Mayová se rovněž ohradila vůči výtkám labouristů, že měla do rozhodování o vojenském zásahu zapojit parlament. Bylo podle ní „nutné zasáhnout rychle“. Kritiku lídra opozice Corbyna, že akce byla z pohledu zákona sporná, odmítla s tím, že omezený a cílený úder byl „nejen morálně správný, ale i legální“.

Britové akci v Sýrii podpořili

Podle průzkumu zveřejněného televizní stanicí Sky News považuje sobotní úder na Sýrii za správný 49 procent Britů, 37 procent si myslí, že správný nebyl. V názoru na to, zda měla Mayová požádat parlament o svolení s vojenskou akcí, je britská společnost podle průzkumu rozdělena. Za správný její postup považuje 45 procent dotázaných, za špatný rovněž 45 procent.

Americký zástupce při mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) obvinil Rusko, které je spojencem syrského režimu, že v Dúmě patrně manipulovalo s důkazy ohledně údajného chemického útoku v tomto městě. „Máme informace, že Rusové patrně navštívili místo útoku. Obáváme se, že tam mohli manipulovat s důkazy tak, aby zmařili snahu mise OPCW o efektivní vyšetření události,“ uvedl vyslanec při OPCW Kenneth Ward.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to v rozhovoru s BBC popřel. Důkazy údajného chemického útoku předkládané západními politiky jsou podle něj založeny jenom na informacích z médií a sociálních sítí.

Ruské ministerstvo obrany zároveň tvrdí, že reálným cílem úderů USA a jejich spojenců v Sýrii nebyly jen výzkumné laboratoře spojované s chemickými zbraněmi, ale i vojenské objekty a letiště.

Zpoždění „chemických hlídačů“ na cestě do Dúmy

 

Do Dúmy měli už v pondělí dorazit vyšetřovatelé OPCW, britská delegace ale nařkla Rusko a Sýrii, že inspektorům příjezd zatím neumožnily. Moskva tvrdí, že ze silnic vedoucích k městu je třeba ještě odstranit miny. Následně Rusové oznámili, že vyšetřovatelé budou moci do Dúmy vstoupit ve středu.

Vyšetřovatelé OPCW jsou už od soboty v Damašku. Syrské úřady jim podle jejich slov nabídly možnost vyslechnout 22 svědků událostí v Dúmě. Syrská státní televize zároveň během pondělka  odvysílala rozhovory s desítkami lékařů a záchranářů v Dúmě, kteří tvrdí, že žádné stopy po chemickém útoku nenašli.

 

marais ( 17. dubna 2018 08:54 )

Mayová by měla skončit. Je nejhorší premier Británie.

makmark ( 17. dubna 2018 02:56 )

vazeni, tehle babe jsem fandil, kvuli Brexitu... ale kdyz vyvadi jako ta nase velkopitka Nemcoova, proti Rusku, za to ji kopu do zadele, nema uz moji podporu a doufam, ze je tu vic rozumnych lidi a ne loutek na spagatech nasi slavne journalistiky

santikxauz ( 17. dubna 2018 01:50 )

To se dalo čekat,že váleční štváči,když nestačí vyrobit důkazy,tak se budou vymlouvat,že Rusko manipuluje s důkazy.Britům po zkušenostech s Irákem a Skripalem,které zachránila mlha věří jen pomatení jedinci.

steelheart ( 16. dubna 2018 20:12 )

u b o h á babizna

Zobrazit celou diskusi