Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chemický útok očima syrské holčičky (8): Dýchali jsme zápach krve místo vzduchu

Autor: Darina Jíchová - 
16. dubna 2018
16:38

Sedmiletá Masa přežila chemický útok na syrské město Dúmá, dívka se nyní vzpamatovává v nemocnici. Záběry, na kterých je Masa a další děti, šokovaly svět. Více než týden po útoku Masa promluvila o svém děsivém zážitku v Dúmě. Její rodné město napadly provládní jednotky prezidenta Bašára Asada, vojáci pak podle všeho na povstalce a civilisty zaútočili chemickými zbraněmi. Příběh Masy přinesl deník Daily Mail.

Masa uvedla, že se v době útoku skrývala ve sklepu svého domu. „Ve vzduchu byla cítit krev a my jsme to museli dýchat,“ uvedla. Záhy po napadení města svět obletěly snímky toho, jak lékaři ošetřují plačící děti, mezi nimi byla i Masa a její sestra. „Během bombardování jsme seděli ve sklepě, najednou tam spadla hlavice, ale nevybuchla. Vyšel z ní divný syčivý zvuk,“ řekla dívka.

Sedmiletá Masa a její dvojče Malaz přežila chemický útok v Dúmě. Sedmiletá Masa a její dvojče Malaz přežila chemický útok v Dúmě. | reprofoto/DailyMail

Vypověděla, že jim bylo řečeno, aby se okamžitě zvedli a utíkali ven. „Nemohla jsem to nijak zastavit,“ popsala svůj kolaps. „Slyšela jsem, jak mamka volá na strýce: moje dcera, moje dcera, křičela,“ sdělila novinářům. „Strýc se pro mě vrátil a vynesl mě ven, dal mi přes nos a pusu mokrý hadr. Pak přišli tři doktoři. Jeden vzal mě, další moji sestru a běželi dál,“ řekla Masa.

První pomoc po útoku

„Vzali nás do zdravotnického centra a polili nás vodou, pak nás zavedli do další místnosti, znovu nás něčím postříkali a pak nám dali injekci. Bombardování města pokračovalo a my jsme museli všichni zpátky do sklepů, všude byl prach a krev.

Během útoku na Dúmu v sobotu 7. dubna zemřelo nejméně 75 lidí a stovky jich byly zraněny, tisíce přeživších uprchly z města. Masa a její dvojče Malaz se společně s rodinou a sousedy ukryly v sklepech jejich domů, když začal útok. Všichni museli úkryt, když na město začaly dopadat barelové bomby.

Zběsilý útěk před plynem

„Plyn, plyn, bylo slyšet zvenčí,“ popsala nálet matka dívek Amani. „Popadla jsem Masu a můj švagr nesl Malaz a utíkali jsme, můj muž byl příliš slabý. Z hlavice, co dopadla k nám, stoupal bílý mrak. Plyn byl ostrý a štiplavý, můj krk byl jako v ohni. Zvracela jsem a kašlala, nemohli jsme dýchat a kolabovali jsme. Snažila jsem se Masu polít vodou, očistit její obličej od jedu, ale viděla jsem, jak se jí u úst dělá pěna. Slábla jsem, nemohla jsem jí pomoct, docházel nám kyslík. Kolabovala jsem já i ona,“ uvedla Amani.

Rodina se nakonec zachránila a dostala k lékařům. Ibrahim, jeden z přeživších, promluvil o situaci v nemocnici. „Doktorka brečela, měla 40 pacientů, kteří nutně potřebovali její pomoc, a ona měla pouze dost léků, aby zachránila tři. Viděl jsem, když přinesli dovnitř dvojčata,“ dodal Ibrahim.

„Dívky sotva dýchaly, pak dostaly injekci a jejich stav se zlepšil. Stále nám není dobře, naše oblečení je cítit chlórem. Moje rodina přežila, ale naši přátelé a sousedé…mnozí ze sklepa se nezachránili. Byli to nevinní lidé, měli rodiny, měli jména…teď jsou jen další anonymní obětí sobotního útoku,“ řekla Amani.

Chlór se sarinem

Dobrovolník z Bílých přileb se domnívá, že barelové bomby nesly mix sarinu a chlóru. „Kdyby to byl jen chlór, to ucítíte a utečete, ale sarin…člověk se toho nadýchá a zabije ho to. Tolik lidí zemřelo na schodech vedoucích ze sklepů. Jak jsem řekl, kdyby to byl chlór, utekli by. Oni ale umřeli jen po pár krocích.“ jeho podezření na mix chlóru a nějakého nervového toxinu sdílí i vojenští odborníci.

Asadův režim v každém případě nadále odmítá, že by šlo o chemický útok. Syrská státní televize v pondělí odvysílala rozhovory s desítkami lékařů a záchranářů v Dúmě, kteří tvrdí, že žádné stopy po chemickém útoku nenašli.

 

marais ( 18. dubna 2018 08:49 )

Z Dumy teroristi ostřelovali Damašek. Byli vyzváni, aby se vzdali a odešli. Takže tohle válčení v Sýrii je zbytečné, nechť si vzbouřence proti Asádovi odebere západ na své území.

alex0800 ( 16. dubna 2018 19:56 )

To je stejné jako projekt Skripal, který "byl otráven" Novičokem (látka A234) a ve skutečnosti ho Britové léčili na otravu plynem BZ, který používají USA, Británie a NATO ;-) Tahle holčička bude držena teroristy z bílých přileb, kteří byly pomocníky nepravidelné armády USA Islámského Státu.. Ani bych se nedivil, že stojí v pozadí za holčičkou a ona vypráví "svůj příběh", jak ji naučili a to pod hrozbou smrti.. Stačí se podívat na rozhovory s lidma z Důmá, s lidmy, kteří zažili na vlastní kůži "pomoc" bílých přileb.. Je to hra a USa jen ukázali světu, že jejich moderní a chytré rachejtle sundavají syřané za pomoci PVO ze Sajuzu ze 70. let ;-) Je vidět, že proti moderním zbraní RF by USA neměli sebemenší šanci a velmi dobře to vědí.. USA jako hegemon skončili a Britové a Frantíci se svezou zřejmě s nimi a zřejmě taky další kolonie, jejichž loutkové vlády nepochopili možnost NÁVRATU K SUVERÉNNÍM NÁRODNÍM STÁTŮM SPOLUPRACUJÍCÍM V MÍRU.. Americký tzv DeepState vedený McCainem bude bez válek v koncích, neboť zbrojní průmysl a smrt milionů civilistů ve světě jim dělal většinu HDP ;-) To nyní končí.. Kdo by kupoval překonanou techniku??

11karel11 ( 16. dubna 2018 19:13 )

Takové malé děti jen papouškují to, co se jim nacpe do hlavy. Opět to byla jen záminka agresorů.,inspektoři nenašli místa, kde údajně BYLY POUŽITY CHEMICKÉ zbraně.

gladio ( 16. dubna 2018 19:09 )

je to špatné, až USA ,NATO ,Izrael zahájí další války další arabská jara alkajdy,už bohužel s jistotou vím, že čr je na straně zla

gladio ( 16. dubna 2018 19:06 )

tak tohle je dokonalý článek k výuce toho jak funguje hitlerovská propaganda CIA , USA EU na systému manipulace a lží pomocí dětí ......bohužel USA a NATO je osa zla rusko varovalo opakovaně před každým chemickým útokem v sýrii ,že ho chystají USA a NATO ......... možná proto byli vyhozeni všichni diplomati z británie a usa pod falešnou záminkou se zázračným uzdravením skripala po zásahu BZ , aby nemohli jako pokaždé předem ohlásit fingovaný ,chemický útok provedený USA a NATO ? usa a nato bombardovalo území aby zahladili stopy, odmítli mezinárodní .kontroly bílé přilby, hollywood na cestách s armádou usa sehráli divadýlko s omýváním vodou sami byli bez rukavic rusko nafilmovalo svědky ,lékaře kteří byli u filmování údajného chemického zásahu RUSKO MÁ „NEZVRATNÉ DŮKAZY i svědky “, ŽE CHEMICKÝ ÚTOK V SÝRII ZINSCENOVALA BRITÁNIE http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12696-rusko-dukazy-chemicky-utok-britanie DŮKAZ, ŽE BYL CHEMICKÝ ÚTOK FALEŠNÁ VLAJKA? NÁČELNÍK RUSKÉHO GENERÁLNÍHO ŠTÁBU DEN PŘEDEM VAROVAL SVĚT 12. 4. 2018 http://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/12670-dukaz-inscenace-chemicky-utok asi nejpodstatnější informace je ta ,že Rusko varovalo svět ,před fingovaným chemickým útokem macron přiznal že důkazy žádné nemá ,jen video alkajdy, bilých přileb CIA , usa mají důkazy ale žádné neukáží jako vždy,protože jsou tajné ,takže nemají nic a jen lžou opět došlo k válečnému zločinu spáchanému usa a eu ,beztrestně a zrůdičky z usa a eu se tváří ,že je vše ok

Zobrazit celou diskusi