Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Andy měl dát ženu kvůli mozku do pečovatelského domu. Vzal ji kolem světa

Autor: ivm - 
15. dubna 2018
10:50

Když manželce Andyho Fierlita lékaři diagnostikovali mozkové aneurysma, doporučili mu, aby svou ženu poslal do pečovatelského domu. Závažné onemocnění, při kterém se vytvoří výduť některé stěny z mozkových tepen, jejíž natržení může způsobit mozkové krvácení, by bylo jen obtížné zvládat doma. To bylo před 27 lety. Jenže Andy se s něčím takovým nechtěl smířit, a tak vzal svou ženu Donnu na cestu kolem světa, kterou si tak přála.

„Dal jsem jí slib, že budeme žít tak aktivně, jak nám to zdraví dovolí. Chtěl jsem, ať se moje žena vrátí zpátky do běžného života,“ řekl Andy Fierlit televizi CNN. Od té doby spolu procestovali přes 20 zemí na sedmi kontinentech. A to i přesto, že je Donna na invalidním vozíčku. „Slíbili jsme si, že spolu zůstaneme v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví. Sice musím vše obstarat sám, ale plním nám sny,“ dodal Fierlit.

Osudové setkání na církevním plese

Manželé se poznali na střední škole před 58 lety. „Setkali jsme se na církevním plese. Dali jsme se do řeči a za pět let se vzali,“ řekl o jejich seznámení manžel. Jejich vztah ale nebyl vždycky růžový. Aby Fierlit zajistil své manželce a čtyřem dětem pohodový život, musel se pořádně otáčet a mít vícero zaměstnání.

Těžkým časům se postavili tváří v tvář i nyní. Oba dva neztrácí humor a pozitivní přístup k životu. Donna prý dokonce pojmenovala svůj vozík po písničce od Tiny Turner „Proud Mary“, protože stále „válí“.

Bezbariérový přístup pro osoby se zdravotním postižením se liší po celém světě, a manželé se tak setkávají s řadou překážek. Například vlaky v Evropě nemohou vždy pojmout Donnin vozík, jednou prý musela cestovat v nákladním prostoru. Dále na letišti v Austrálii nebyly rampy, tak musela Donna přistát na vysokozdvižném vozíku. I některé hotely, které sice byly bezbariérové, tak vstupní dveře do pokojů měly pro invalidní vozík příliš úzké.

Láska vyžaduje pochopení, cestování peníze

„Svou ženu miluji. Láska vyžaduje pochopení a trpělivost. I když je naše cestování hodně finančně a zdravotně náročné, našetřil jsem za celý život dostatek úspor, abychom mohli trávit náš čas přesně takto. Na cestách také potkáváme plno lidí, kteří jsou ochotni pomáhat. Stále plánujeme další výlety, teď je na programu Skandinávie,“ uzavřel Andy Fierlit povídání o svém životě pro CNN.

Zobrazit celou diskusi