Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trumpův právník byl prý na tajné návštěvě Prahy. Jakkoli to zapíral

Autor: ČTK, kal - 
14. dubna 2018
11:50

Právník prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen navštívil Prahu v roce 2016. Důkazy o tom má prý tým amerického zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Advokát přitom doposud tvrdil, že Česko nikdy nenavštívil, uvedla v noci na sobotu agentura Reuters. Podle amerických médií může jít o významný posun ve vyšetřování údajné tajné spolupráce Ruska s Trumpovou předvolební kampaní.

Americká média loni v lednu uvedla, že Cohen se v srpnu 2016 tajně sešel v Praze se zástupci Kremlu, aby s nimi navázal kontakt. Cohen se proti těmto zprávám ohradil a prohlásil, že nikdy v Praze nebyl.

Muellerův tým ale podle zdrojů americké agentury McClatchyDC zjistil, že Cohen se do České republiky dostal přes Německo. Není ale jasné, zda vyšetřovatelé mají důkazy o tom, že se v Praze sešel s nějakým ruským činitelem.

Potvrzení Cohenovy pražské cesty by dodalo věrohodnosti kontroverzní složce, kterou před volbami v roce 2016 na Trumpa vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele. Právě v dokumentu, který Trump označuje za účelový útok ze strany konkurenčních demokratů, se poprvé objevily informace o pražské schůzce.

Přijel do Prahy z Německa na přelomu léta 2016?

Zdroje citované agenturou McClatchyDC tvrdí, že vyšetřování odhalilo, že Cohen skutečně koncem srpna či začátkem září 2016 z Německa do Prahy zamířil. Vyšetřování však neodhalilo, jak se dostal do Evropy, zda linkovým či soukromým letem.

Začátkem tohoto týdne podnikli agenti FBI v Cohenově kanceláři a bytě prohlídky, při nichž pátrali po důkazech spojených se dvěma ženami, jež tvrdily, že měly s Trumpem sexuální poměr. Právě možné kompromitující materiály, které podle Steeleho složky Rusko na Trumpa sbíralo, mohly být podle některých expertů pro Moskvu motivací k tomu, aby se snažila pomoci potenciálně vydíratelnému muži do Bílého domu.

Muellerův tým vyšetřuje okolnosti ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

agfor ( 14. dubna 2018 21:51 )

Myslel jsem, že USA je svobodná země, jejíž obyvatelé můžou jezdit o světě (kromě severní Koreje). Je vedlejší, že tu byl rozdávat rozumy.

kamcerka ( 14. dubna 2018 14:03 )

Jak typické pro amíka. Zapírat !

gladio ( 14. dubna 2018 13:54 )

zhn v ïráku, lež o napadení v Tonkinském zálivu, lež jak saddámovi vojáci vytahovali děti z inkubátorů v kuvajtu vše fakenews mainstreamu ,a 11.září 2001 americké zapálení reichstagu

gladio ( 14. dubna 2018 13:07 )

usa ,nato, izrael = hitler, islámský stát ,jako hitler potřebovali záminku k útoku ,hitler gliwice usa chemické útoky,

gladio ( 14. dubna 2018 12:56 )

už jen za okupaci iráku ,libye, bez mandátu OSN 1 500 000 obětí patří USA a NATO před soud pro válečné zločince a s nimi všichni kdo tohle zlo schvalují včetně novinářů je to hnus být občanem zrůdného zločineckého státu který se podílel na okupacích usa

Zobrazit celou diskusi