Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sledovali Rusové Skripala? Podle dopisu britského poradce si ho hlídali už 5 let

Autor: ČTK, nkov - 
13. dubna 2018
15:56

Ruské tajné služby sledovaly bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru přinejmenším posledních pět let. Vyplývá to z dopisu, který britský poradce pro národní bezpečnost Mark Sedwill zaslal generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi a který britské úřady zveřejnily v pátek. 

V dopise se rovněž píše, že Rusové v minulosti testovali, zda je možné někoho otrávit, pokud se nervově paralytická látka nanese na dveřní kliku. Skripalovi byli podle britských úřadů zřejmě otráveni u vchodových dveří.

Podle dokumentu, jehož zveřejnění britské listy označují za neobvyklý krok, se ruské tajné služby zajímaly o Sergeje a Juliji Skripalovy už v roce 2013, kdy se kybernetičtí odborníci ruské vojenské rozvědky GRU zaměřili na jejich e-mailové schránky.

Nervově paralytická látka novičok, která byla podle Britů na počátku března použita při otravě Skripalových v jihoanglickém Salisbury, byla podle dokumentu vyvinuta v armádních laboratořích v uzavřeném městě Šichany nedaleko ruského Saratova.

Po roce 2000 Rusko podle dokumentu testovalo způsoby, jakými je možné otrávit někoho nervově paralytickou látkou. Jedním z nich bylo údajně i nanesení látky na dveřní kliku. V rámci stejného projektu údajně Moskva v minulé dekádě vyrobila i malé množství novičoku.

„Ruský program chemických zbraní pokračoval po pádu Sovětského svazu,“ stojí v dopise, který Sedwill zaslal Stoltenbergovi. Je podle něj vysoce nepravděpodobné, že v programu SSSR na výrobu chemických zbraní pokračovala jiná bývalá sovětská republika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 13. dubna 2018 17:54 )

Jenom jestli nejsi řiťopich zdenekk, který je chvíli kluk a chvíli holka.

kukukuu ( 13. dubna 2018 17:17 )

Opakující se formulace: Je vysoce nepravděpodobné, že by to bylo JINAK, z čehož vyplývá, že bylo dokázáno, že to bylo TAK.

paulina.ni...@... ( 13. dubna 2018 17:08 )

Dobrý den))) Jsem velmi atraktivní a sexy dívka. Rád cestuju. Hledám někoho, kdo mě pozve. Zobrazí zemi nebo město. A prostě si pojedete společně. Moje fotky a videa na webu https://goo.gl/b9A1jU ))) Moje přezdívka je Natalie23)

fotrpjotr ( 13. dubna 2018 16:16 )

Rusové ho sledovali,ale přesto ho někdo údajně otrávil,komu nejvíc vadili,Rusům určitě ne,kdyby ho chtěli zlikvidovat,tak použijí jiný způsob,ne jed,který se kdysi vyráběl v SSSR,aby na ně hned padlo podezření.

pp10 ( 13. dubna 2018 16:08 )

Boze, to uz je jako hodne spatny mexicky serial!!!!

Zobrazit celou diskusi