Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Může z toho být válka, varuje Kreml USA. Chemický útok prý zinscenovali Britové

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. dubna 2018
17:07

Rusové varovali Spojené státy, že vojenský úder proti Sýrii by mohl znamenat válku. Západní státy v čele v USA po sobotním útoku v Dúmě, při kterém zemřelo 75 lidí a 500 jich bylo zraněno, jednají o „adekvátní“ reakci na akci syrské armády. Rozbory moči a krve obětí prokázaly, že byly použity chemické zbraně. Rusko je hlavním spojencem Sýrie a vehementně popírá, že by v Dúmě došlo k chemickému útoku.  napsala stanice BBC. V pátek navíc ruské ministerstvo obrany obvinilo Londýn, že údajný chemický útok zinscenoval.

„Naší hlavní prioritou by mělo být vyhnout se válce,“ uvedl ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja. Obvinil Washington, že jeho rétorika je nebezpečná a podněcuje k rozpoutání konfliktu. „Riskují světový mír,“ nechal se slyšet Něbenzja.

Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja | Reuters
„Jejich jednání je nebezpečné a my se, bohužel, musíme připravit na všechny možnosti. Situace eskaluje,“ sdělil novinářům po setkání Rady bezpečnosti OSN.

Reakce Západu je nezbytná

K varování Něbenzji se přidali i další ruští politici. A armádní představitelé uvedli, že každá americká raketa bude sestřelena, a pokud ohrozí ruské základny v Sýrii, budou muset opětovat palbu. Ruský velvyslanec vyzval Radu bezpečnosti k dalšímu jednání. USA, Velké Británie a Francie mezitím probírají možné odpovědi na syrskou krizi. Jejich reakce je ale podle Britů nezbytná.

Nepotvrzený chemický útok v syrském městě Dúmá Nepotvrzený chemický útok v syrském městě Dúmá | Profimedia

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci v Sýrii. Šéf Kremlu varoval před jakýmikoli „neuváženými a nebezpečnými“ kroky. Macron se vyslovil pro intenzivnější dialog s Moskvou, informovaly o tom Kreml a Elysejský palác.

Šéf Elysejského paláce ve čtvrtek prohlásil, že Francie má důkaz o tom, že syrský režim použil při útoku na Dúmu minulý týden chemické zbraně.

V pátek pak Macron vyjádřil politování nad tím, že Rusko tento týden využilo svého práva veta při hlasování Rady bezpečnosti OSN o návrhu, který požadoval vytvoření mezinárodního nezávislého orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii.

V sobotu do Sýrie dorazí experti na chemické zbraně

Experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dorazí do Sýrie v sobotu a zahájí další vyšetřování. Syrský prezident Bašár Asad a Rusové trvají na tom, že chemikálie při útoku v Dúmě použity nebyly, Výsledky provedených testů byly podle nich zfalšovány a považují je za provokaci. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že doufá, že při rozhodování převládne „zdravý rozum“ nad emocemi.

Dúmá leží ve východní Ghútě, která byla poslední povstaleckou enklávou u Damašku. Boje o ni skončily tento týden, evakuovalo se odtud podle ruských zdrojů přes 160 000 lidí, dnes odsud odešly 4 tisíce lidí. Střety provládních jednotek a povstalců začaly v únoru, podle všeho během nich zemřelo přes 1700 civilistů, mezi nimi mnoho dětí.

Syrská krize jako ta kubánská?

Západní státy sobotní útok v Dúmě odsoudily a přijaly důkazy o použití chemických zbraní. Americký prezident Donald Trump nato spustil útočnou rétoriku na Twitteru. Ve svých příspěvcích hrozil raketovým útokem na Sýrii, kterému nezabrání ani ruský protiraketový systém.

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou se rapidně zhoršily. Ruský tisk situaci dokonce přirovnal ke Kubánské krizi v říjnu 1962, kdy se zdálo, že USA a Sovětský svaz rozpoutají jadernou válku.

 

terezkaterka33333 ( 17. dubna 2018 12:39 )

liberations, koĺko tých nevinných ľudí napríklad v Iraku zabil Putin a koľko tvoja Amerika ? Vidieť, že žiješ niekde v diere a nevieš, čo sa vo svete deje.

terezkaterka33333 ( 17. dubna 2018 12:37 )

Asad napísal Trumpovi, že sa ide ukryť, aby s tým bombardovaním chvíľu počkali.

Milann ( 13. dubna 2018 20:29 )

Děláte z Asada nemyslícího debila a přitom jen debil nepochopí že to je na něho nahrané.Proč by to dělal když vyhrál válku proto aby mohl podle Vás bojovat s amíky a ostatními prolhanými podrazáky.

liberations ( 13. dubna 2018 19:58 )

 Diktator Asad a Putin jsou nejvetsi hajzlove na svete protoze zabiji nevine lidi.

jonn ( 13. dubna 2018 16:00 )

Amici jsou sračky a mají strach .

Zobrazit celou diskusi